MJ, cooperare judiciară internațională în 6.000 de cauze, cu 120 de țări, în perioada pandemiei

iunie 9, 2020

Ministerul Justiției cooperează cu un număr de peste 120 de state, din Europa și din întreaga lume, în peste 6.000 de cauze, în materie penală și civilă, cooperare care nu s-a întrerupt nici în perioada restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19.

Cooperarea judiciară acoperă toate formele de colaborare între autoritățile judiciare din România și cele din străinătate, precum procedurile de extrădare, cele de transfer de persoane condamnate, obținerea pensiei de întreținere din străinătate, transmite ministerul de resort. 

În perioada 16 martie - 3 iunie, Ministerul Justiției a făcut aproximativ 6.000 de lucrări în diferite cauze, între care:

231 de demersuri în materie de extrădare,
863 în materia mandatului european de arestare,
357 privind obținerea de pensii de întreținere în /din străinătate,
161 de lucrări cu privire la aspecte civile ale răpirii internaționale de copii,
825 de lucrări cu privire la transferul de persoane condamnate,
213 comunicări de acte judiciare/extrajudiciare în străinătate - penal și civil,
226 de comunicări de acte judiciare /extrajudiciare din străinătate - civil,
124 de comunicări acte judiciare/extrajudiciare din străinătate-penal,
129 cereri de obținere de probe-civil,
288 cereri de obținere de probe-penal.

„Ministerul Justiției a depus eforturi susținute pentru a nu exista discontinuități, pe perioada restricțiilor impuse de pandemia cu COVID-19, în ceea ce privește cooperarea judiciară. Răspunsul autorităților din România a fost exemplar, ca de altfel și al celor internaționale în toate lucrările pe care le-am avut de procesat. Încrederea de care ne bucurăm în relația cu partenerii interni și internaționali a fost unul dintre factorii cheie ai reușitei demersurilor noastre”, a precizat directoarea Direcției Drept Internațional și Cooperare Judiciară din cadrul Ministerului Justiției.

De altfel, Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, precum și proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 123/2007 privind unele măsuri pentru consolidarea cooperării judiciare cu statele membre ale Uniunii Europene în vederea facilitării aplicării de către România a Regulamentului (UE) 2018/1727 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 noiembrie 2018 privind Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală (Eurojust) și de înlocuire și abrogare a Deciziei 2002/187/JAI a Consiliului.

Cele două proiecte pot fi consultate aici și aici.

În perioada imediat următoare, Ministerul Justiției are în vedere finalizarea procedurii de avizare a proiectului de lege privind cooperarea cu Curtea Penală Internațională în vederea prezentării lui în Guvern pentru aprobare, mai spune sursa citată. 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro