Mituri spulberate despre alimentele sanatoase

Multe persoane acorda o deosebita atentie nutritiei si alimentelor pe care le consuma, cu scopul de a evita kilogramele in plus. Cu toate acestea, cateva dintre alimentele considerate sanatoase si benefice din acest punct de vedere pot avea uneori alte rezultate decat cele asteptate.

1. Sushi

Poate parea mai sanatos decat un sandvici, dar acest fel de mancare contine o cantitate mare de carbohidrati si, de asemenea, la fel de multa sare.

2. Sosul de soia

O lingurita de sos de soia poate contine aproximativ 2,3 grame de sare, adica 38% din cantitatea zilnica recomandata. Se poate inlocui cu variantele sale cu continut redus de sare, dar si acestea ar trebui sa fie consumate cu moderatie.

3. Apa aromata

Este consumata sub forma bauturilor racoritoare revigorante, dar si foarte dulci. Unele bauturi pe baza de apa aromata contin destul de mult zahar, chiar si sapte lingurite. O doza de Sprite, de exemplu, are 91 de calorii si 21,8 grame de zahar, adica aproximativ 5 lingurite si jumatate.

4. Tortul de morcovi

Este o prajitura tipic englezeasca care poate induce in eroare consumatorii, prin continutul sau de legume. In realitate, doar o felie din aceasta delicatesa contine 560 de calorii, aportul de grasimi si zahar fiind jumatate din necesarul zilnic, cu 63% grasimi saturate.

5. Batoanele de cereale

Par alegerea cea mai potrivita pentru gustarile dintre mese, dar nu este deloc asa. Un baton de cereale cu iaurt poate ajunge si la 217 calorii, 11,6 g grasimi, dintre care 8,2 g grasimi saturate.

6. Mierea

Cu un continut de 75% zahar, 25% apa si o cantitate redusa de vitamine, mierea nu este mai sanatoasa decat zaharul si are aceleasi efecte negative asupra danturii noastre. Surprinzator, nu este de preferat nici la diete: o lingurita de miere contine 25 de calorii, fata de o lingurita de zahar – 16 calorii.

Sursa: Mirror