Mitul jurnalismului

Jurnalismul e tare, ba chiar în ultimul timp a devenit cool. Și totuși e mult de muncă și e nevoie de talent pentru a ajunge un jurnalist de calitate. Dinamica reprezentativă domeniului nu îl lasă pe student să se plictisească, ci îi oferă oportunitatea de a găsi în orice colțișor o știre interesantă.
Nu este de ezitat faptul că jurnalistul trebuie să știe mult din toate domeniile fie medicină, drept sau psihologie. El trebuie să fie bine documentat despre tot ceea ce se întamplă în imediata sa apropiere și nu numai. Vă spun din propria experientă că nu este atat de ușor pe cât pare. Neutralitatea cu care trebuie abordate diferite probleme este un impediment pentru majoritatea studenților la Jurnalism.
De reținut este faptul că poți fii un jurnalist bun și fără o facultate de profil. Important este să fii pasionat de scris, indiferent de domeniul pe care îl alegi. Dar nu este mereu o regulă. Ai nevoie de nervi tari, să fii flexibil și să îți păstrezi demnitatea în fața tuturor.
Chiar dacă mulți privesc aceasta specializare cu ochi răi și spun că suntem ”corupți” și că nu văd nimic de calitate la televizor sau prin presa scrisă, înseamnă că nu se uită la ce trebuie. Există jurnalism de calitate în România, din ce în ce mai rar întâlnit, dar acesta este și cel mai greu de făcut.
Și asta este exact ce te învață la o astfel de specializare. Să fii corect, concis, la subiect și neutru. Ai multiple avantaje, de la crearea contactelor până la călătorii în interes de serviciu, deplasări la fața locului și descoperirea unor povești de viață. Dezavantajele nu trebuie să te sperie și mai mult ca sigur timpul liber îți va lipsi și vei pierde multe nopți în redacție până materialul va arăta așa cum îți dorești.
În concluzie, un jurnalist este un specialist în cultură generală, știe să gestioneze situațiile extreme și să abordeze dintr-un unghi neutru evenimentele la care ia parte. Viața viitorilor jurnaliști se va schimba complet de la începerea facultății, fiind din punctul meu de vedere unul dintre domeniile cele mai potrivite pentru tineri: dinamic, surprinzător și folositor pentru societate.