Misterul profund al gaurilor negre

Oamenii de stiinta au crezut multa vreme ca violenta gaurilor negre este cauzata de ciocnirea intre doua galaxii. Un studiu recent darama, insa, aceasta teori, concluzionand ca fenomenul are cauze mult mai putin evidente decat fuziunea intre galaxii, relateaza www.cbsnews.com.

Calea Lactee este brazdata de o serie de gauri negre imense, multe dintre care nu se manifesta violent. Exista insa si unele extrem de active care emana mai multe radiatii decat o intreaga galaxie. Astronomii cred ca aceasta energie este emanata in momentul in care aceste gauri negre aspira materie care intrqa in raza lor de actiune.

Pana acum se credea ca energia provenita de la aceste gauri negre este datorata in exclusivitae fuziunii dintre galaxii. Ciocnirile ar fi produs materia necesara declansarii activitatii violente a gaurilor negre.

Un nou studiu realizat de catre un grup de astronomi nu a reusit sa stabileasca nici o legatura relevanta intre ciocnirile galaxiilor si activitatea gaurilor negre. Oamenii de stiinta au studiat 14a de galaxii active si 1200 de galaxii inactive, precum si evolutia acestora in ultimii 8 miliarde de ani pentru a-si fundamenta ipoteza.

Conducatorul studiului, astronomul Mauricio Cisternas de la Institutul de Astronomie Max Planck din Heidelberg, Germania, spune ca universul nu evolueaza atat de violent cum se crede, sau cel putin acesta violenta nu s-a manifestat in ultimii 8 miliarde de ani.

Cisternas spune ca nu orice coliziune intre galaxii are ca rezultat umplerea cu meterie gazoasa a gaurilor negre.