MISCHIE NICOLAE trimis in judecata

Procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MISCHIE NICOLAE – fost preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj – sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită, fapte comise în formă continuată şi aflate în concurs real.

Din materialul probator rezultă că, în perioada 1999-2002, inculpatul ar fi pretins de la un om de afaceri executarea unor lucrări de construcţii şi de renovare la trei imobile proprietate personală, valoarea totală a acestora depăşind 4,5 miliarde lei. În schimbul acestor servicii, inculpatul a afirmat că poate interveni la diverse autorităţi ale statului în vederea obţinerii de către afacerist a unor contracte economice în favoarea firmelor care-i aparţineau.

În dubla sa calitate – de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj şi preşedinte al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia – inculpatul MISCHIE NICOLAE a promis că îşi poate trafica influenţa pe lângă funcţionari cu înalte demnităţi publice din judeţ pentru acordarea unor facilităţi firmelor aparţinând omului de afaceri respectiv, pentru a stopa controalele pe linie fiscală la acestea, cât şi pentru a încheia unele contracte de execuţie lucrări în numele Administraţiei Publice judeţene pe care o reprezenta.

În realizarea aceleiaşi activităţi infracţionale, inculpatul ar mai fi pretins, cu titlu de mită, un autoturism ARO, mobilier şi bunuri electrocasnice pentru dotarea proprietăţii sale din Târgu Jiu.

În baza înţelegerii intervenite între inculpat şi omul de afaceri, la sfârşitul anului 1999, au fost începute lucrările de renovare-construcţie, precum şi de dotare la imobilul din municipiul Târgu Jiu, lucrări care au durat aproximativ doi ani şi care au fost suportate din banii constructorului. La scurt timp, inculpatul MISCHIE NICOLAE a pretins aceluiaşi om de afaceri efectuarea unor lucrări de renovare şi la imobilele – proprietate personală – din Bucureşti, respectiv vila din comuna Godineşti, judeţul Gorj. Numai valoarea lucrărilor de construcţie şi renovare la imobilul din Târgu Jiu depăşeşte 3 miliarde lei, în timp ce bunurile electrocasnice şi mobilierul pentru dotarea acestuia se ridică la aproape 432 milioane lei, la preţul pieţei practicat în 2001 şi 2002.

În ceea ce priveşte autoturismul ARO pretins de inculpat, pentru a se masca fapta de corupţie, au fost întocmite acte de vânzare pe numele unei terţe persoane, banii aparţinând, în fapt, omului de afaceri care a plătit peste 189 milioane lei drept contravaloare a maşinii de teren. Mai mult, societatea aparţinând afaceristului a emis, într-o singură zi – 22 aprilie 2002 – şapte chitanţe şi, imediat după aceasta, tot atâtea dispoziţii de plată prin care, în mod fictiv, s-a atestat încasarea contravalorii facturii pentru autoturismul ARO. Întreaga sumă de 189.339.302 lei a fost scoasă, cu titlu de retragere-aport personal, din contul afaceristului. În septembrie 2002, autoturismul a fost transferat de la terţa persoană care l-a preluat în numele inculpatului la o firmă al cărei administrator era soţia acestuia, MISCHIE SANDA, suma trecută în evidenţele contabile fiind de 50 milioane lei.

Din depoziţiile martorilor rezultă că inculpatul îl prezenta pe omul de afaceri de la care a primit mita şi căruia i-a promis traficarea influenţei sale drept „cel mai mare investitor în zona defavorizată, că execută lucrări de o calitate nemaiîntâlnită în Gorj şi că îi este prieten”. De altfel, acestea erau calităţile pe care inculpatul le invoca şi în discuţiile pe care le avea cu reprezentanţii instituţiilor statului din judeţ, pentru a-i determina să nu-şi exercite sau să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu. Este şi cazul intervenţiei inculpatului la conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj pentru ca omul de afaceri să beneficieze de eşalonarea datoriilor către stat şi ridicarea unui sechestru de 1,5 miliarde lei pe o hală de construcţii.

În realizarea aceloraşi promisiuni, inculpatul ar fi intervenit şi la conducerea Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia pentru încheierea a 56 de contracte de execuţie, valoarea totală a acestora, fără TVA, fiind estimată la peste 163 miliarde lei.

În cursul anului 2003, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, inculpatul a încheiat un contract pentru amenajarea interioară a obiectivului „Casa Gănescu”, autoritatea contractantă plătind în avans peste 248 milioane lei din finanţări prin programul PHARE. Lucrarea a fost atribuită preferenţial societăţilor controlate de acelaşi om de afaceri, oferta fiind direcţionată de inculpat, în mod expres, către aceste firme. Mai mult, invitaţiile au fost semnate chiar de către inculpatul MISCHIE NICOLAE, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean. Înaintea începerii lucrărilor, Consiliul Judeţean Gorj a emis ordin de plată pentru suma de 817 milioane lei, care a şi fost achitată. Ulterior, în decurs de numai două luni, firma contractantă a încasat încă 2,8 miliarde lei, reprezentând amenajări interioare la „Casa Gănescu”.

Procurorii anticorupţie monitorizează încă din luna iunie 2003 toate informaţiile şi datele privind activităţile ilicite ale inculpatului MISCHIE NICOLAE, urmărirea penală fiind începută la data de 29 aprilie 2004. Cauza, extrem de complexă, nu a putut fi soluţionată în timp rezonabil din cauza duratei celor trei expertize – tehnică, în construcţii; contabilă; de evaluare a bunurilor mobile – ale căror concluzii au fost depuse la începutul lunii iunie 2005.

Dosarul are 14 volume, însumând peste 2.500 pagini. Numai rechizitoriul este redactat pe aproape 100 de pagini.

Cauza se trimite spre competentă soluţionare la Tribunalul Gorj. (PNA)