Mircea Geoană: Criza COVID-19 a amplificat alte provocări la adresa securităţii

iulie 10, 2020

Alianța NATO trebuie să își unească forțele cu Uniunea Europeană și alte organizații internaționale, precum și cu națiuni cu obiective similare, pentru că pandemia de coronavirus a arătat că nicio organizație nu poate face față provocărilor actuale de una singura, a spus secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, cu ocazia unei dezbateri online.

El a arătat că, pe timpul pandemiei, NATO și UE au întărit cooperarea.

„Avem astăzi 21 de ţări care sunt atât aliate în NATO, cât şi state membre ale Uniunii Europene. 90% din populaţia UE-27 actuale, fără Regatul Unit, este şi parte a alianţei NATO. Aşa că ceea ce facem este de a ne asigura că rămânem convergenţi în analizarea ameninţărilor pentru noi toţi'', a afirmat Mircea Geoană, citat de pagina oficială a NATO.

Secretarul general adjunct al alianței a arătat că alte provocări de securitate au fost în multe feluri amplificate sau accelerate de criză, precum activitățile militare ale Rusiei, ascensiunea Chinei sau pericolul dezinformărilor.

„O nouă zonă în care NATO și UE și alți actori globali, G7, ONU și alții care lucrează împreună este combaterea dezinformării. Drept răspuns trebuie spus că state precum China sau Rusia sau actori non-statali, de asemenea Iranul, abuzează de pandemie pentru a însămânța discordie în interiorul societăților democratice", a subliniat Mircea Geoană.

Oficialul a subliniat că alianța NATO continuă să fie piatra de temelie „nu doar pentru securitatea atlantică, dar o parte indispensabilă a ordinii globale". El a arătat că „forța Statelor Unite și a cooperării dintre America de Nord și Europa este în interesul fundamental al tuturor, europeni și americani iubitori de libertate și democrație în toată lumea". 

Declarațiile au fost făcute la Forumul UE pentru Apărare Washington, o conferință organizată de Delegația Uniunii Europene în Statele Unite, în cooperare cu Instituția Brookings.

 

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro