Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a cerut reevaluarea cazului 1178, al asistentei de 45 de ani de la Botoșani, declarată deces COVID-19 și retrasă apoi de pe listă.
Lenuța Buta a fost trecută inițial de Institutul Național de Sănătate Publică și Grupul de comunicare strategică pe lista deceselor cauzate de coronavirus, apoi retrasă de pe listă, pe motiv că era vindecată de infecție și a avut două teste negative înainte de deces.
"Din primele informații, chiar dacă exista 2 teste negative efectuate la interval de 24h, totuși persoana a suferit leziuni grave în urma infectării care au cauzat decesul. Ministrul Sănătății a solicitat astăzi Institutului Național de Sănătate Publică clarificări", anunță Ministerul Sănătății.
„Am cerut o evaluare la DSP Botoșani. Vom avea și o evaluare la tot ce înseamnă Spital Botoșani. Raportările se fac în baza unor reguli și protocoale ale INSP, dar vom reveni asupra acestui caz și veți avea și informații”, a spus Nelu Tătaru marți seară la un post de televiziune.
Fosta asistentă din linia întâi a luptei anti-covid a fost înmormântată marți.
Colegii ei de la federația sindicală „Solidaritatea sanitară” conside consideră că scoaterea colegei lor, asistenta din Botoșani, de pe lista victimelor COVID-19 este „un simbol al nerecunoștinței autorităților față de sacrificiul salariaților din sănătate” și spune că „decesul L. B. a fost reclasificat în mod eronat ca nefiind cauzat de SARS-CoV-2, lipsind astfel această eroină de recunoașterea legală a dăruirii ei.”
Preşedintele Sindicatului „Solidaritatea sanitară", Daniel Bulboacă, s-a arătat revoltat de faptul că Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a revenit şi a modificat, luni, cauza decesului în cazul asistentei LB,„deoarece cazul a fost declarat vindecat cu două teste negative".
El susţine că, atât timp cât cadrul medical de la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati" a stat timp de o lună la terapie intensivă ca urmare a stării grave generate de contactarea COVID-19, nu se poate ca autorităţile sanitare să susţină că decesul nu a survenit din cauza acestui virus.
Decesul COVID-19, mai bine plătit
Potrivit Legii 56/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19, urmaşii personalului medical decedat în urma complicaţiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirusul COVID-19 beneficiază de:
dreptul la pensie de urmaş până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
pensie de urmaş egală cu 75% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie avut/avută de personalul medical la data decesului; dreptul la asistenţă medicală şi medicamente gratuite în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau, după caz, ministerele cu reţea sanitară proprie, cu decontarea cheltuielilor de către acestea; scutirea de la plata impozitului pe terenul şi pe clădirea folosită ca domiciliu aflate în proprietate sau coproprietate.
Fiul de 18 ani al Lenuţei Buta ar fi beneficiat, până la finalizarea studiilor, de o pensie de urmaş, dacă mama sa nu era scoasă de pe lista cadrelor medicale ucise de COVID.
Care este definiția decesului de COVID-19
Decesul provocat de Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) are o definiție de caz, dată de dată de Institutul Național de Sănătate Publică.
Decesul la pacient confirmat cu COVID-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu excepția situațiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relație cu COVID-19 (traumatism, hemoragie acută majoră, etc) și la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală și momentul decesului.
Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente (cancer, afecțiuni hematologice etc) și COVID-19 trebuie raportată ca singură cauză a decesului, independent de condițiile medicale pre-existente care se supectează că au favorizat evoluția severă a COVID-19.
COVID-19 trebuie menționată pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces.
Citește și:
A fost sau nu cazul asistentei de la Botoșani provocat de COVID-19? Colegii cer să fie trecută la victime ale bolii
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro