Ministrul Sanatatii a discutat cu reprezentantii Bancii Mondiale

februarie 15, 2013

Ministerul Sanatatii intentioneaza continuarea colaborarii cu Banca Mondiala (BM) in domeniul Sanatatii si dupa data de 15 martie a.c., atunci cand proiectul actual se va finaliza.

In aceasta dupa-amiaza, Eugen NICOLAESCU, ministrul Sanatatii si Secretarul de Stat Raed Arafat au avut o intalnire cu reprezentantii Bancii Mondiale. Acestia se afla in Romania in aceasta perioada pentru verificarea stadiului proiectului actual care se finalizeaza in luna martie, precum si pentru definirea cadrului unei viitoare colaborari in domeniul sanatatii.

In opinia reprezentantilor BM, proiectul actual a avut si are rezultate importante si directe in sprijinirea reformelor din Romania, in special in sectorul de urgenta si cel al maternitatilor, fapt pentru care se doreste dezvoltarea unei viitoare colaborari.

De asemenea, ministrul Eugen NICOLAESCU a fost informat ca, la nivelul Comisiei Europene, exista un interes major pentru sprijinirea reformelor din sectorul sanitar romanesc.

Ministrul Sanatatii, Eugen NICOLAESCU, a prezentat cateva intentii si directii de viitor care pot fi luate in calcul intr-o noua posibila cooperare.

“Ne dorim continuarea si dezvoltarea colaborarii cu Banca Mondiala. În primul rand, pentru concretizarea proiectelor incepute, si ma refer aici la finalizarea reabilitarii maternitatilor, a unitatilor de primiri urgente si a sectiilor de anestezie/terapie intensiva care au mai ramas in unele spitale. De asemenea, avem nevoie de fonduri pentru schimbarea infrastructurii sectorului de Sanatate, in contextul in care anul acesta va fi pusa in aplicare directiva transfrontaliera pentru circulatia pacientilor. Avem nevoie de infrastructura noua, care sa inlocuiasca acele cladiri vechi de 200 de ani, cladirile retrocedate sau cele pavilionare. Avem nevoie de cabinete medicale in mediul rural pentru ca suntem in situatia in care exista resursa umana calificata dar fara constructii medicale functionale. Trebuie sa dam drumul de urgenta la cel putin 2 spitale regionale, in Cluj si Iasi. Avem nevoie de inca doua unitati regionale oncologice la Timisoara si Constanta, astfel incat sa acoperim toata tara in ceea ce priveste asistenta medicala pentru oncologie. Dorim sa punem pe picioare un program important de achizitie de aparatura medicala de radioterapie si imagistica. Este mult de munca, dar eu mi-am luat angajamentul politic sa parcurg acest drum”, a declarat ministrul Eugen NICOLĂESCU, in timpul intalnirii.

Ministrul Sanatatii i-a informat pe cei prezenti ca nevoia de finantare pentru aceste proiecte se ridica la cel putin 4-5 miliarde de euro, ca urmare orice finantare este necesara si binevenita.

Eugen NICOLAESCU a subliniat ca reforma sistemului nu trebuie sa se opreasca la spitale. Ministerul Sanatatii intentioneaza o reasezare a componentelor din sistem cu prioritate pe preventie in sectorul medicinei de familie si a ambulatoriului de specialitate.

Discutiile cu reprezentantii Bancii Mondiale vor continua in perioada urmatoare.

 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro