Ministrul Remus Pricopie a propus introducerea cursurilor de Limba, cultura si civilizatie romaneasca in scolile din Franta

Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, s-a intalnit vineri, 22 martie, la Paris, cu ministrul francez al Educatiei, Vincent Peillon. În cadrul intalnirii, ministrul Remus Pricopie a subliniat interesul Romaniei de a aprofunda si dezvolta relatiile bilaterale in domeniul educatiei.

Ministrul Remus Pricopie a declarat ca sustine promovarea limbii, culturii si civilizatiei romanesti in unitatile de invatamant din Franta. În acest sens, ministrul roman al Educatiei a propus introducerea, in invatamantul preuniversitar francez, a cursurilor de Limba, cultura si civilizatie romaneasca, adresate elevilor de origine romana. Acest curs, implementat de Institutul Limbii Romane, functioneaza din 2007 in tari precum Spania, Italia, Belgia, Olanda.

Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a aratat ca MEN sustine predarea limbii franceze si a disciplinelor non-lingvistice in limba franceza in invatamantul romanesc. În Romania, functioneaza astazi 30 de licee bilingve, in care studiile se finalizeaza cu bacalaureat bilingv. În universitatile romanesti isi desfasoara activitatea 7 lectori francezi. Dintre programele europene existente, cea mai mare mobilitate a studentilor romani catre Franta se inregistreaza prin programul Erasmus, respectiv 24,13% dintre acestia. Distributia pe niveluri de studiu este urmatoarea: 51% – licenta, 36% – de masterat si 13% – doctorat.

Ministrul Remus Pricopie a apreciat si buna colaborare bilaterala in domeniul invatamantului profesional si tehnic, dar si necesitatea eficientizarii sistemelor de formare profesionala prin accesarea Fondului Social European (FSE).

Ministrul Remus Pricopie l-a invitat la Bucuresti pe omologul sau, Vincent Peillon, cu ocazia inaugurarii noii cladiri a Lycée Français Anna de Noailles, care va avea loc in cursul acestui an. Cu aceasta ocazie, cei doi ministri vor continua dialogul la nivel inalt privind cooperarea in domeniul educatiei dintre cele doua state.