Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, invita parintii si mass-media sa-si asume responsabilitatea de agenti de formare pentru elevi

Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a declarat, vineri, 8 martie, ca pe langa minister, parintii si mass-media sunt chemati sa isi asume rolul de formatori pentru copii si, implicit, responsabilitatile care deriva de aici. Afirmatia a fost facuta in cadrul dezbaterii organizate de Consiliul National al Audiovizualului, „Nu va uitati copiii la TV – Vezi ce vede copilul tau".

Ministrul a subliniat ca, asa cum releva studiile in domeniul educatiei, „agentii de formare" isi impart influenta astfel: pana la 7 ani, cea mai mare importanta o au parintii, iar intre 7 si 11 ani spatiul media, pentru ca de la 17 ani anturajul sa fie dominant in constructia lor sociala si personala. Acesta este un motiv pentru care politicile educationale care ii vizeaza pe elevi si masurile care tin de siguranta lor trebuie sa se bazeze pe principiul transversalitatii, a afirmat ministrul Remus Pricopie. Ministrul Educatiei a aratat ca institutia pe care o reprezinta intretine un dialog constant si constructiv cu toti factorii implicati – asociatiile de parinti, elevii, sindicatele, societatea civila. De asemenea, ministrul a lansat ideea reluarii unei intelegeri pe care ministerul a avut-o, in 1999, cu reprezentantii institutiilor mass-media privind protectia minorilor in cadrul materialelor de presa.

Evenimentul desfasurat vineri a prilejuit si semnarea unui Acord intre CNA, MEN si Inspectoratul Școlar al Municipiului Bucuresti care vizeaza promovarea drepturilor minorilor. Consiliul National al Audiovizualului va asigura, in perioada 1-5 aprilie, prezenta expertilor sai in toate scolile din municipiul Bucuresti, in cadrul programului „Școala Altfel". Reprezentantii CNA le vor face cunoscute elevilor drepturile si libertatile de care beneficiaza, ca minori, in spatiul audiovizual. CNA va trimite experti si in Centrele de Resurse pentru Educatie si Dezvoltare. De asemenea, se va lansa linia telefonica gratuita Telverde 0800888555, destinata copiilor. Acestia pot suna pentru a semnala CNA existenta unor programe sau a unor aspecte ale acestora, din audiovizual, pe care le urmaresc si care le ridica probleme. Ministerul Educatiei Nationale si Inspectoratul Școlar al Municipiului Bucuresti vor oferi tot sprijinul logistic necesar desfasurarii actiunilor CNA, respectiv resurse umane si materiale.