Ministrul Culturii, Puiu Hasotti spune lucruri trasnite

noiembrie 2, 2012

Intr-un interviu acordat unei agentii de presa, Ministrul Culturii si Patrimoniului National, Puiu Hasotti, a declarat referitor la includerea Rosiei Montane pe lista UNESCO ca “nu avem ce sa spunem, pentru ca nu a venit absolut nimic la Ministerul Culturii”. O data in plus un membru al Guvernului Ponta da dovada de iresponsabilitate administrativa si necunoasterea procedurilor specifice institutiei pe care o conduce in ceea ce priveste subiectul Rosia Montana. Dezinteresul manifestat este cu atat mai grav cu cat numerosi cetateni , organizatii si specialisti s-au pronuntat vis-a-vis de includerea localitatii pe lista indicativa UNESCO a statului roman si au inaintat ministerului cereri in acest sens.
Nominalizarile pentru Lista Patrimoniului Mondial sunt de competenta exclusiva a statului care gazduieste monumentul propus. Documentatia necesara trebuie realizata de ministerul de resort, cu obligatia sa prezinte, intr-o prima etapa, o scurta descriere si argumentele care justifica valoarea universala exceptionala a monumentului.
Pentru a sprijini acest demers referitor la situl Rosia Montana, Asociatia ARA – Arhitectura. Restaurare. Arheologie a transmis Ministerului Culturii, inca din 2009, o cerere , insotita de o nota de fundamentare . Deorece institutia nu a comunicat niciun raspuns privind cererea formulata, aceasta a fost retrimisa in 2010 .
In noiembrie 2010, Pro Patrimonio, ICOMOS si Academia Romana au inaintat Ministerului Culturii o declaratie comuna prin care se solicita “sa se asigure intarirea protectiei legale a sitului Rosia Montana prin promovarea sa in Lista Patrimoniului Mondial”. Rezolvarea justa propusa de cele trei organizatii a fost transmiterea de urgenta catre Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO a propunerii de includere a Rosiei Montane in Lista Patrimoniului Mondial.
In ianuarie 2011, Uniunea Arhitectilor din Romania a transmis ministerului o scrisoare deschisa de sustinere a demararii procedurii de clasare a sitului Rosia Montana in patrimoniul Unesco. “Valoarea exceptionala a Rosiei Montane este recunoscuta si afirmata de un numar fara precedent de grupuri, institutii si organizatii ale specialistilor in domeniul cercetarii si protejarii patrimoniului, dintre care este suficient sa amintim aici doar ICOMOS, organismul consultativ al UNESCO pentru evaluarea obiectivelor culturale propuse pentru inscriere in Lista Patrimoniului Mondial. Ideea «parerilor extraordinar de impartite ale specialistilor» este invalidata de acest sprijin national si international masiv, pe care, desigur, il cunoasteti si nu il mai puteti ignora”, se arata in scrisoarea Uniunii Arhitectilor.
In noiembrie 2011 specialistii reuniti la a 17-a Adunare Generala a ICOMOS au adoptat o noua rezolutie prin care invitau “autoritatile romane responsabile de gestionarea, protectia si conservarea patrimoniului sa isi intareasca angajamentul lor fata de aceasta raspundere, sa se asigure ca se acorda prioritate protectiei, conservarii si punerii in valoare a patrimoniului cultural de la Rosia Montana si in consecinta sa implementeze politicile si cele mai bune practici adecvate acestei prioritati”.

Ca urmare a sprijinului larg manifestat, in ianuarie 2011, Comisia Nationala a Monumentelor Istorice (CNMI) a votat in unanimitate propunerea inscrierii Rosiei Montane in Lista Indicativa a Romaniei pentru inscrierea in Patrimoniul Mondial. Din pacate Ministerul Culturii a ignorat aceasta recomandare, lista indicativa prezentata de statul roman la scurt timp dupa aceea continand alte nominalizari.

In acest context, afirmatia dlui Hasotti reflecta ignoranta Ministerului Culturii fata de patrimoniul de la Rosia Montana, implicit complicitatea cu interesele companiei miniere din zona, continuand politica ministrilor Theodor Paleologu si Kelemen Hunor.

“Documentatia pentru includerea Rosiei Montane pe lista indicativa a fost realizata inca din 2009 si transmisa ministerului. Insa in relatie cu UNESCO doar Ministerul Culturii poate sa actioneze avand responsabilitatea aplicarii procedurilor specifice. Lipsa de reactie a autoritatilor romane este inexplicabila si extrem de nociva cu atat mai mult cu cat desconsidera inclusiv recomandarea Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice”, a declarat Claudia Apostol, membra a campaniei Salvati Rosia Montana.

“Am auzit ce-a declarat ministrul culturii si suna ca vorbele angajatilor companiei miniere. Intr-atat de multi specialisti s-au pronuntat pentru includerea Rosiei Montane in UNESCO incat doar anturajul RMGC mai poate sa ignore sfatul expertilor si sa faca afirmatii atat de deplasate”, a comentat Eugen David, presedintele Alburnus Maior.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro