Eugen NICOLĂESCU, ministrul Sanatatii, a prezentat astazi modul de reorganizare a Ministerului Sanatatii si a institutiilor din subordine.
“Începand de ieri au fost postate pe site-ul institutiei proiectele de acte normative care stau la baza reorganizarii si restructurarii Ministerului Sanatatii. Reforma in interesul cetateanului poate reprezinta <<vorbe goale>>pentru unii, pentru mine insa este cea mai importanta preocupare a mandatului si o responsabilitate pe care mi-am luat-o in fata cetatenilor si a Parlamentului”, a declarat astazi ministrul Sanatatii.
Oficialul MS a mai subliniat ca reforma in acest sector nu mai poate fi amanata, iar anul 2013 va insemna anul schimbarilor radicale in interesul cetateanului, nu a grupurilor de interese.
În opinia ministrului Sanatatii, reforma inseamna implicarea mai puternica a factorilor de pe plan local in sistem, controlul costurilor si echilibrul financiar necesar, dar si reproiectarea componentelor de baza ale sistemului.
Restructurarea si reorganizarea se vor face prin micsorarea birocratiei si apropierea sistemului de cetatean, prin profesionalizarea managementului si intarirea controlului la nivel local. Se vor translata o serie de activitati catre autoritatile locale, accentuandu-se descentralizarea sistemului.
Potrivit proiectului pus in dezbatere publica, in subordinea MS vor functiona opt autoritati regionale de sanatate publica, opt servicii regionale de ambulanta, Agentia Nationala de Programe de Sanatate, Agentia Nationala de Achizitii si Investitii in Sanatate.
Agentia Nationala de Programe se va ocupa de realizarea programelor de sanatate, elaborarea lor, stabilirea bugetului, coordonarea si interventia ori de cate ori este nevoie ca programele sa se desfasoare in conditii normale, fara sincope.
“Daca totul va merge conform planului, pana la sfarsitul anului ele vor putea sa intre in functiune in noua formula si atunci vor fi de domeniul trecutului sincopele pe care cu totii le-am observat in ultimii 4 ani”, a subliniat ministrul.
Directiile de sanatate publica judetene se vor reorganiza in opt autoritati regionale de sanatate publica, servicii publice deconcentrate, cu personalitate juridica, in subordinea carora vor functiona 34 de oficii judetene de sanatate publica si alte unitati cu personalitate juridica, conform prevederilor legale.
Prin acelasi proiect de HG se urmareste si micsorarea numarului maxim de posturi din aparatul propriu al ministerului, de la 290 de persoane la 250.
“Din punct de vedere a resurselor umane, o parte din personalul DSP-urilor se va transfera la consiliile judetene, o parte ramane la autoritatea regionalasi o parte din personalul calificat va putea fi absorbit de catre spitale si cabinetele medicale. Foarte putine persoane vor fi disponibilizate, dar cu acordarea tuturor drepturilor cuvenite”, a spus NICOLĂESCU in conferinta de presa
“Cu cat se intarzie mai mult asezarea noilor structuri cu atat se vor diminua economiile preconizate, care sunt calculate la nivelul anului 2013”, a mai declarat ministrul Sanatatii.
De asemenea, saptamana viitoare se va pune in dezbatere publica si proiectul de act normativ care vizeaza reorganizarea caselor de asigurari de sanatate.
Ministrul Eugen NICOLĂESCU a mai precizat ca in urma acestei reorganizari se va realiza o economie de 50 milioane de euro, bani care vor ramane in sistem.
Saptamana viitoare sunt programate si ample dezbateri publice cu asociatiile profesionale, organizatiile de pacienti, sindicatele si mediul de afaceri privind schimbarile propuse.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro