Ministerul Sanatatii vrea sa introduca painea antianemie

Ministerul Sanatatii considera o necesitate introducerea de acid folic si fier in faina destinata consumului uman. Aceasta hotarare va fi luata in vederea prevenirii anemiei, a ratei accidentelor cardiovasculare, reducerii defectelor la nstere precum si pentru a creste productivitatea muncii. Problema este cu atat mai importanta cu cat consumul de paine in Romania este foarte mare si mai mult, acesta este si in crestere.

Propunerea este posibil sa intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2008 iar aceasta ar afecta preţul pâinii la raft astfel incat pentru cantitatea de 300 de grame va creşte, potrivit estimărilor, cu

0,192 lei pe an. Decizia Ministerului Sănătăţii a pornit din ingrijorarea acestuia cauzata de studiu conform caruia România pierde 265 milioane USD datorita scăderii productivităţii muncii la adulţi şi tinerii anemici.

Una dintre urmarile deficitului de acid folic este si moartea multor copii care se nasc prematur.

Potrivit medicilor, anemia este un indicator nu doar al malnutriţiei, dar şi al sănătăţii precare. Medicii considera că şi alte deficienţe nutriţionale în afară de cea de fier, cum ar fi cele de vitamina B12, acid folic (vitamina B6) şi vitamina A, pot cauza anemie, chiar daca dovezile medicale în acest sens sunt incerte. (atitudinea.ro)