Ministerul Sanatatii lanseaza Planul National de Prevenire si Management al Tuberculozei Multidrog- Rezistente in Romania

octombrie 3, 2012

“Suntem preocupati sa identificam toate cazurile de tuberculoza multidrog rezistenta si sa asiguram accesul pacientilor la tratament. Am dezvoltat, impreuna cu reteua anti-tuberculoza, un program care sa raspunda acestor deziderate.Dorim sa asiguram un tratament eficient pentru toti pacientii diagnosticati, care sa nu cunoasca discontinuitati datorate unor impedimente administrative, iar evolutia pacientului sa fie urmarita pe toata durata acestuia astfel incat sa poata fi rapid surprinsa o evolutie nefavorabila ce ar impune modificarea atitudinii terapeutice”,a declarat , astazi, dr. Vasile CEPOI, cu ocazia lansarii Planului National de Prevenire si Management al Tuberculozei Multidrog-Rezistente in Romania.

Astazi, la Palatul Victoria, in prezenta Comisarului European John DALLI si al directorului Regional OMS, Szuszanna JAKAB, Ministerul Sanatatii a lansat Planul National de Prevenire si Management al Tuberculozei Multidrog-Rezistente in Romania.
Conform documentului, autoritatile sanitare din Romania vor dezvolta reteaua nationala de tratament a cazurilor de tuberculoza multidrog rezistenta. Interventiile propuse privesc:

• identificarea cazurilor de TB-MDR si diagnosticarea corecta a profilului de rezistenta
• Managementul adecvat al fiecarui caz identificat
• Atentia speciala acordata unui grup cu risc evolutiv sever si cu risc de transmitere de germeni MDR ridicat

Tuberculoza este recunoscuta drept o problema de sanatate publica chiar daca in ultimele decenii numarul de cazuri a diminuat semnificativ in zonele dezvoltate ale planetei, gratie masurilor de limitare a extinderii contaminarii si a tratamentului eficient al cazurilor diagnosticate; in prezent insa amenintarea tuberculozei a fost agravata de cresterea numarului de cazuri determinate de Mycobacterium tuberculosis rezistent la unele antituberculoase.

Aceasta evolutie indusa chiar de utilizarea antituberculoaselor a fost accelerata atat de folosirea lor inadecvata (doze insuficiente, administrari prea spatiate, scheme mult prea simplificate) cat si de lipsa de aderenta la tratament. Si apoi de transmiterea acestor germeni modificati in grupuri de pacienti defavorizate.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro