Ministerul Sanatatii continua dezvoltarea sistemului de urgenta pe cale aeriana

Pana la sfarsitul acestei saptamani, va fi infiintat cel de-al 5-lea punct de salvare aeriana la Craiova, in colaborare cu Inspectoratul General de Aviatie din cadrul MAI, dupa cele existente la Mures,Bucuresti, Iasi si Arad.

La solicitarea Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat astazi ORDONANTA DE URGENTA pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.126/2003 privind operarea, functionarea si finantarea asistentei de urgenta acordate cu elicopterele achizitionate de Ministerul Sanatatii si repartizate operatorilor medicali, Institutul Clinic Fundeni si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures.

Documentul aproba infiintarea bazei aeriene de salvare din Craiova prin repartizarea unui elicopter achizitionat prin acord cadru de catre Ministerul Sanatatii.

Elicopterul va asigura asistenta medicala de urgenta in zona de sud a Romaniei, respectiv judetele Dolj, Olt, Gorj, Valcea, Teleorman, zone in care, din cauza configuratiei geografice, transportul rutier si accesul in mediul rural pentru salvarea vietii si pentru interventiile de urgenta este foarte dificil.

“Dispunerea rationala a punctelor de operare in teritoriu duce la eliminarea, in mare parte a dificultatilor intampinate la traversarea lanturilor muntoase si vine in sprijinul comunitatilor din aceste zone. Prin infiintarea noilor puncte de operare, se realizeaza practic operationalizarea la intregul teritoriu national”, a declarat ministrul Sanatatii, Raed ARAFAT.

Personalul medical care va asigura desfasurarea in bune conditii a acestei activitati va proveni din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Craiova, aflat in administrarea Ministerului Sanatatii. Personalul tehnic si pilotii vor fi asigurati de catre Inspectoratul General de Aviatie (IVAG).

Operarea, functionarea si finantarea asistentei de urgenta acordate cu elicopterul sunt acoperite din fonduri de la bugetul de stat.

Anul trecut, Ministerul Sanatatii a incheiat procedurile pentru achizitionarea unui numar de 6 elicoptere dotate pentru transportul pacientilor.