Ministerul Mediului sfideaza opinia cetatenilor in Proiectul Rosia Montana

februarie 13, 2007

Alburnus Maior si Greenpeace CEE atrag atentia asupra neregularitatilor substantiale comise de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) in intocmirea listei de intrebari inaintate catre Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

La 1 februarie 2007, MMGA a inaintat oficial titularului de proiect RMGC Formularul ce contine comentariile si sugestiile rezultate in urma dezbaterilor publice pe baza studiului de impact asupra mediului, precum si contestatiile trimise de public pe adresa ministerului. O analiza efectuata de cele doua organizatii a 'Formularului pentru consemnarea observatiilor publicului privind evaluarea impactului asupra mediului pentru proiectul Rosia Montana' a identificat erori logice, matematice, si de procedura in intocmirea acestuia.

Conform legii, autoritatile de protectia mediului au responsabilitatea de a consemna cat mai fidel sugestiile, analizele si comentarile primite, data fiind obligatia lor 'ca in decizia luata sa se tina seama de rezultatul participarii publicului'. La o analiza atenta a Forumularului se remarca un dezinteres total fata de ingrijorarile primite si o alcatuire defectoasa a materialului inaintat catre Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). 'Ministerul condus de Sulfina Barbu a reusit sa produca 678 de pagini de insiruiri ilogice de nume si notatii, fapt ce denota lipsa de profesionalism si da dovada de partinire a MMGA in procesul de evaluare a impactului asupra mediului. Reamintesc dnei ministru ca potrivit Conventiei Aarhus, MMGA are obligatia de a asigura transparenta, generozitatea in informatii si transmiterea corecta si deplina a sugestiilor si comentariilor publicului catre titularul de proiect' a declarat Eugen David, presedinte Alburnus Maior.

Desi timpul de prelucrare a documentatiei in vederea introducerii in Formularul care a fost transmis titularului de proiect a necesitat 5 luni (perioada care s-a scurs de la incheierea consultarilor publice), Ministerul Mediului a esuat sa inregistreze toate comentarile si sugestiile primite din partea publicului. Cel mai flagrant caz ramane inregistrarea deliberata a peste 12 000 de organizatii, cetateni si municipalitati din Ungaria ca fiind un singur petent sub numarul de inregistrare 111774/ 25.08.2006, (nr. 3027 in Formular). Printre acestia se numara Greenpeace Ungaria si Primaria orasului Szeged. 'Modul in care a actionat MMGA este o dovada a superficialitatii cu care este tratata procedura de evaluare a impactului asupra mediului. Prim omiterea mentionarii celor 12 000 de semnaturi colectate de Greenpeace Ungaria este viciat nu doar procesul de participare publica, ci si posibilitatea adoptarii unei decizii de mediu corecte', a declarat Noemi Nemes, Greenpeace Ungaria.

Lista cu neregularitatile constatate include insa si urmatoarele aspecte:

- Erori semnificative in inregistrarea contestatiilor prin consemnarea unui singur numar pentru sugestiile si comentariile provenind de la sute de persoane;

- Confuzie deliberata intre numarul de comentarii si sugestii formulate si numarul de petitionari;

- Discrimarea pubilcului din strainatate prin nepublicarea in limba engleza a Formularului;

- Documentatie incompleta prin omiterea publicarii in Formular a tipurilor de contestatie la care se face referire;

- Omiterea din Formular a unora dintre petenti, desi acestia au luat cuvantul la dezbaterile publice si sunt inregistrati in minutele acestora.

Cel mai amplu proces de participare publica activa al societatii civile din Romania, o situatie fara precedent cu atat mai mult cu cat persoanele implicate provin din cele mai variate parti ale tarii este obstructionat chiar de autoritatile statului. 'S-a vorbit constant de lipsa unei societati civile active si puternic consolidate in Romania. Cu toate acestea, dezbaterea publica pentru proiectul Rosia Montana a aratat potentialul de manifestare si constiinta civica a peste 8000 de cetateni din intreaga tara ce si-au exprimat in mod democratic parerea. Rolul autoritatilor romane ar fi trebuit sa fie de fructificare si incurajare a acestei situatii fara precedent. In schimb, statul roman cauta sa treaca sub tacere aceste eforturi', a declarat Anamaria Bodgan, Greenpeace CEE. (atitudinea.ro)

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro