Ministerul lui Blaga da contracte sponsorului lui Dinamo

Vasile Turcu, actionar, sponsor si administrator al clubului Dinamo, a primit din partea Ministerului de Interne doua contracte in valoare totala de peste 21 de miliarde de lei vechi pentru lucrari de reparatii la cladirea Inspectoratului General al Politiei.

In toamna anului 2005, Ministerul Administratiei si Internelor a organizat doua licitatii pentru o serie de lucrari de reparatii la sediul central al Inspectoratului General de Politie de pe soseaua Stefan cel Mare nr. 13. Ambele licitatii au fost cistigate de SC ROMCONSTRUCT HOLDING GRUP SA. Primul contract, in valoare de 3.632.890.000 lei vechi a fost semnat de Ministerul Administratiei si Internelor si de firma ROMCONSTRUCT in 31 august 2005. Dupa doar citeva zile, in 9 septembrie 2005, a fost semnat al doilea contract, pentru acelasi tip de lucrari, dar cu o valoare mult mai mare, 17.959.340.000 lei vechi. Valoarea totala a celor doua contracte oferite de Ministerul de Interne firmei ROMCONSTRUCT este de 21.592.230.000 lei vechi, adica de peste 750.000 dolari.

Datele de la Registrul Comertului referitoare la firma ROMCONSTRUCT HOLDING GRUP SA, precum si achizitiile publice publicate in Monitorul Oficial se gasesc la adresa:

http://www.grupul.ro/files/dinamo/

SC ROMCONSTRUCT HOLDING GRUP SA este firma lui Vasile Turcu, actionar si sponsor al clubului de fotbal Dinamo. Clubul Dinamo este clubul Ministerului de Interne. Practic, Vasile Turcu sustine financiar clubul Dinamo cu bani publici, bani pe care ii primeste chiar de la Ministerul de Interne.

In iunie 2005, actionarii lui Dinamo, intre care si Vasile Turcu, anuntau ca vor aduce fiecare cite un milion de dolari la club. La doua luni de la acest anunt, firma lui Vasile Turcu primea din partea Ministerului de Interne un contract de peste 750.000 de dolari, adica trei sferturi din suma cu care Turcu se angajase sa sustina clubul Ministerului de Interne.

Contractele dintre ministerul condus de Vasile Blaga si SC ROMCONSTRUCT HOLDING GRUP SA ridica mari semne de intrebare. Mai intii, pentru ca este cel putin ciudat ca tocmai actionarul si sponsorul clubului Dinamo sa fie cel care primeste contracte cu bani publici din partea Ministerului de Interne.

In al doilea rind, pentru ca antecedentele lui Vasile Turcu in privinta contractelor cu statul ar fi trebuit sa stirneasca unele banuieli reprezentantilor ministerului. La sfirsitul lunii iunie 2005, Mona Musca, la acea vreme ministru al Culturii si Cultelor, anunta ca va cere Curtii de Conturi si Parchetului sa ancheteze contractul primit de SC ROMCONSTRUCT HOLDING GRUP SA pentru realizarea de reparatii la cladirea Operei
Nationale din Bucuresti.

Mona Musca se referea la faptul ca, in anul 2001, Opera Nationala, institutie aflata in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor, incheiase un contract in valoare de 509 milioane lei cu firma SC ROMCONSTRUCT HOLDING SA, pentru “reparatii curente”. Ca si in cazul contractului pentru repararea cladirii Inspectoratului General al Politiei, firma lui Vasile Turcu fusese aleasa pentru ca oferise “pretul cel mai scazut”. Numai ca, pina in 2003, in urma incheierii a 16 acte aditionale la contractul initial, Ministerul Culturii a ajuns sa plateasca firmei ROMCONSTRUCT uriasa suma de 146 miliarde lei, adica de 286 de ori mai mult.

De altfel, Vasile Turcu are o solida experienta in privinta afacerilor cu bani publici. Firma sa a mai primit, de pilda, contracte pentru renovarea Muzeului National de Istorie a Romaniei, a Muzeului Taranului Roman si a Operei din Cluj. Acelasi Vasile Turcu a fost beneficiarul unor afaceri foarte controversate prin care a intrat in posesia a jumatate dintre fostele ICRAL-uri din Bucuresti.

Pina la sfirsitul lui 2004, Vasile Turcu a fost un apropiat al PSD. Omul de afaceri a fost membru in asa-numitul Club 75, care reunea sponsorii oficiali ai PSD. Vasile Turcu facea parte din delegatia oficiala a presedintelui Ion Iliescu in vizitele pe care acesta le facea in strainatate. De altfel, Ion Iliescu l-a si decorat in 7 februarie 2004 pe Vasile Turcu cu Ordinul Meritul Cultural in grad de ofiter.

Schimbarea puterii politice din 2004 nu pare sa fi afectat in nici un fel afacerile derulate de Vasile Turcu cu statul. De o jumatate de an nu s-a mai auzit nimic despre mult trimbitata ancheta privitoare la afacerea Opera Nationala. Mai mult, sponsorul clubului Dinamo primeste contracte cu bani publici de la Ministerul de Interne care patroneaza clubului Dinamo.

In 1 februarie 2006, presedintele Basescu ii lauda pe angajatii Ministerului de Interne pentru ca au transformat ministerul intr-o “structura europeana” si se angaja sa-i apere de presa care vrea sa “decredibilizeze institutiile statului”. Structura “credibila” si “europeana” pe care o apara Traian Basescu da insa contracte de zeci de miliarde de lei din bani publici unei firme controversate ale carei afaceri cu statul ar fi trebuit, mai
degraba, sa faca obiectul anchetelor subalternilor ministrului Vasile Blaga.
(Mugur Ciuvica – presedintele GIP)