Ministerul Educatiei si Cercetarii sprijina cercetarea stiintifica in Antarctica

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a găzduit conferinţa de presă prilejuită de o nouă expediţie în Antarctica a cercetătorului român Teodor Gheorghe Negoiţă, iniţiatorul primei staţii româneşti de cercetări ştiinţifice în regiune.
În perioada 1 februarie – 12 aprilie a.c., acesta va întreprinde o nouă deplasare în Antarctica, în vederea continuării cercetărilor şi a încheierii unui acord de cooperare cu cercetătorii ruşi. Principalul punct de interes al acordului îl reprezintă amplasarea Telescopului antarctic românesc, o sursă de energie electrică, culegere şi transmitere a datelor. „Am fost plăcut surprins să văd că Antarctica suscită un interes deosebit pentru elevi. Rezultatele cercetărilor în urma acestor expediţii vor fi diseminate şi în mediul şcolar”, a declarat Teodor Negoiţă.

„Antarctica este continentul viitorului iar în prezent, domnul Teodor Negoiţă este un demn continuator al muncii începute de Emil Racoviţă, biologul român care a făcut cercetări privind viaţa pe acel continent”, a declarat Secretarul de stat pentru învăţământ superior, domnul Dumitru Miron.

Obiectivul acestei expediţii vizează, între altele, aprovizionarea staţiei cu combustibil de la Cape Town pe termen lung, activităţi în cadrul noului Plan de management privind declararea zonei de interes ştiinţific special, în colaborare cu cercetătorii din zonă, delimitarea strictă a arealului activităţilor curente, continuarea studiului biomedical început în expediţia anterioară, prelevarea de probe de sol şi de rocă de la limita Dealurilor Larsemann cu calota glaciară pentru studii de poluare etc.

Cercetătorul şi exploratorul polar Teodor Gheorghe Negoiţă a desfăşurat prima expediţie naţională antarctică în lunile ianuarie şi februarie ale anului trecut. La 20 februarie 2006, a fost inaugurată staţia Law-Racoviţă, prima staţie românească de cercetări ştiinţifice în Antarctica. Ministerul Educaţiei şi Cercetării sprijină, logistic şi financiar, activităţile ştiinţifice româneşti în Antarctica, la Staţia Law-Racoviţă. (atitudinea.ro)