Ministerul Educatiei premiaza olimpicii romani medaliati la concursurile scolare internationale

Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, doamna Ecaterina Andronescu, va participa miercuri, 14 noiembrie, la festivitatea de premiere a elevilor care au obtinut medalii sau distinctii la olimpiadele si concursurile scolare internationale in anul scolar 2011-2012, a profesorilor care i-au pregatit si a unitatilor scolare de unde provin elevii premiati. Evenimentul va avea loc la sediul Guvernului Romaniei (Palatul Victoria, Sala Transilvania), cu incepere de la ora 13.30. Cu acest prilej vor fi recompensati cei 138 de elevi care au obtinut 155 de distinctii (42 de medalii de aur si premiul I, 45 de medalii de argint si premiul II, 29 de medalii de bronz si premiul III, respectiv 39 de mentiuni) la olimpiadele internationale sau regionale (juniori si seniori) de matematica, biologie, filosofie, geografie, chimie, fizica, informatica, astronomie, astrofizica etc. Lor li se vor alatura si cei 168 de profesori care i-au pregatit pe elevi, precum si cele 74 de scoli din care provin laureatii.
Potrivit reglementarilor in vigoare, si in acest an, prin ordin al ministrului Educatiei, cuantumurile premiilor acordate medaliatilor la olimpiadele internationale sau regionale pe discipline au fost indexate in raport cu rata inflatiei. Astfel, noile cuantumuri pentru premiantii la olimpiade internationale sunt: 12.180 lei – medalie de aur si premiul special pentru punctaj maxim, 9.430 lei – medalie de aur/ premiul I, 8.080 lei – medalie de argint/premiul II, 5.770 lei – medalie de bronz/premiul III si 3.940 lei – mentiune. Valorile noilor premii acordate elevilor care s-au impus in competitiile regionale (olimpiade balcanice, Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada, Olimpiada Central Europeana de Informatica, Olimpiada de Chimie „D.I. Mendeleev") sunt: 4.310 lei – medalie de aur/ premiul I, 3.670 lei – medalie de argint/premiul II, 2.860 lei – medalie de bronz/premiul III si 2.480 lei – mentiune.
Pentru profesorul/ profesorii care au pregatit elevul/ elevii se acorda un singur premiu, in cuantumul cel mai mare prevazut pentru unul din elevii sai/lor. Pentru scoala pe care elevul/elevii o frecventeaza sau au frecventat-o se acorda cate un premiu, in cuantumul prevazut pentru fiecare elev premiat. In acest ultim caz, sumele primite vor fi utilizate pentru dotari destinate sprijinirii eficientei procesului de invatamant. Fondul total de premiere alocat de MECTS este de 2.001.045 lei.