Ministerul Educatiei Nationale este preocupat de siguranta elevilor in scoli

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) monitorizeaza constant aplicarea masurilor pentru reducerea cazurilor de violenta inregistrate la nivel national in unitatile de invatamant preuniversitar, alaturi de ceilalti factori direct responsabili de prevenirea si combaterea acestui fenomen. Siguranta in scoala, potrivit Legii 35/2007, este in responsabilitatea autoritatilor administratiei publice locale, a inspectoratelor scolare, a Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti sau a inspectoratelor judetene de politie, a Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti ori a inspectoratelor judetene de jandarmerie si a unitatilor scolare.

In acest context, MEN considera ca se impune reevaluarea strategiei privind reducerea fenomenului de violenta in unitatile de invatamant preuniversitar, adoptata de minister in 2007.În plus, regulamentul privind organizarea si functionarea unitatilor de invatamant preuniversitar, aflat in circuit de avizare, contine un capitol special destinat masurilor de combatere a violentei in scoala. O componenta careia trebuie sa i se acorde importanta sporita este cea de prevenire si combatere a violentei la nivelul unitatilor de invatamant prin comisiile de coordonare si monitorizare infiintate atat la nivel national si judetean, cat si la nivelul institutiilor de invatamant, dar si prin implicarea consilierilor si psihopedagogilor scolari in prevenirea permanenta a unor posibile acte de violenta.
Ministerul Educatiei Nationale este deschis colaborarii cu toate institutiile care au responsabilitati in acest domeniu. Între demersurile pe care MEN le recomanda in mod curent se numara dezbaterile publice cu participarea elevilor, parintilor, reprezentantilor comunitatilor locale si ONG-urilor, respectiv introducerea in regulamentele de ordine interna ale scolilor, in functie de conditiile specifice, a acelor prevederi care sa contribuie la reducerea posibilitatilor de aparitie a actelor de violenta.
De asemenea, MEN valorifica rezultatele unor proiecte finantate din fonduri europene care se refera la fenomenul violentei in scoli si are in vedere initierea de programe de formare a cadrelor didactice in ceea ce priveste combaterea si gestionarea violentei in mediul scolar.
Le reamintim politicienilor din PDL ingrijorati de situatia violentei in mediul scolar, ca in timpul guvernarii PDL, numarul actelor de violenta s-a cifrat la peste 28.000 de cazuri, potrivit datelor centralizate in anii 2010, 2011 si partial 2012.