Ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, doamna Ecaterina Andronescu, a avut in aceasta dimineata o discutie oficiala cu o delegatie condusa de Domnul Benoit Blarel, Seful Biroului Bancii Mondiale la Bucuresti, cu privire la problemele cu care se confrunta sistemul de educatie din Romania, prioritatile si strategia Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, precum si la stadiul implementarii proiectelor derulate cu sprijinul institutiei internationale.
In cadrul intalnirii, Dl. Benoit Blarel a exprimat disponibilitatea Bancii Mondiale de a-si continua asistenta pentru reformele menite sa conduca la imbunatatirea rezultatelor si cresterea performantelor sistemului de educatie din Romania. Astfel, cei doi oficiali au convenit asupra continuarii discutiilor, urmand a defini principalele directii strategice de dezvoltare a domeniului educatiei pentru urmatorii ani, pentru care Banca Mondiala sa acorde finantare cu prioritate. Aceste directii strategice se vor integra intr-un plan stabilit la nivel regional ("Regional Partnership Strategy"), cu obiective si tinte pentru Romania.
Doamna Ecaterina Andronescu a evidentiat in cadrul intalnirii rolul pe care proiectele finantate prin fonduri de la Banca Mondiala l-a avut in procesul de reforma al sistemului de invatamant din Romania, nu numai prin fondurile alocate, dar mai ales prin expertiza specialistilor bancii si prin mecanismele create. In acest context, continuarea colaborarii cu Banca Mondiala este considerata extrem de benefica, inclusiv prin multiplicarea unor proiecte de succes, cum ar fi Proiectul pentru Invatamantul Rural.
"Imbunatatirea calitatii in invatamantul preuniversitar este o necesitate, si aceasta trebuie realizata plecand de la restructurarea si regandirea curriculei, avand in vedere centrarea pe competente, si implementarea unor noi mecanisme de evaluare calitativa a procesului didactic si a rezultatelor elevilor, pana la formarea intiala si continua a personalului didactic", a afirmat ministrul.
Domnia sa a prezentat oaspetelui sau si faptul ca ministerul are in vedere imbunatatirea accesului la invatamantul de calitate, lucru care poate fi realizat prin continuarea programelor de investitii, mentionand ca in prezent sunt 9.000 de unitati de invatamant de toate gradele care nu au autorizatie de functionare, din cauza neindeplinirii conditiilor sanitare. Ministrul are in vedere imbunatatirea dotarilor din laboratoarele scolare, pentru a facilita elevilor si studentilor accesul la mijloacele moderne de informare si comunicare.
Un alt element discutat cu dl. Benoit Blarel a fost cel referitor la imbunatatirea accesului la invatamantul superior, prin crearea unor scheme de imprumut pentru studenti, precum si prin investitia in spatiile de invatamant si campusuri. De asemenea, cresterea calitatii este si pentru invatamantul superior o prioritate.
Dl. Blarel s-a aratat interesat de stadiul procesului de descentralizare din educatie, raspunsul primit fiind acela ca, pe baza experientei acumulate in procesul de pilotare, prevederi in ceea ce priveste descentralizarea vor fi incluse intr-un capitol special in pachetul de legi cu privire la educatie, stabilindu-se cu exactitate atributiunile si responsabilitatile fiecarui factor de decizie implicat.
In cursul discutiilor s-a putut observa concordanta dintre opiniile specialistilor Bancii Mondiale si conducerea ministerului, cu privire la prioritatile din invatamantul romanesc
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro