Ministerul Economiei si Comertului a finalizat privatizarea Distrigaz Nord cu E.ON Rurgas

In data de 28 iunie 2005 a avut loc transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor, vandute si subscrise de E.ON Ruhrgas la societatea de distributie a gazelor naturale SC DISTRIGAZ NORD S.A. Targu-Mures.

E.ON Ruhrgas devine astfel actionarul majoritar, detinand un procent de 51% din capitalul social al societatii de distributie a gazelor naturale SC DISTRIGAZ NORD S.A. Targu Mures.

Conform Contractului de privatizare pretul pentru pachetul de actiuni cumparat reprezentand 30% din capitalul social al societatii este 125 milioane Euro, iar pentru subscrierea aferenta majorarii de capital social, este de 178 milioane Euro, astfel incat investitorul sa detina 51% din capitalul social majorat.

Proiectul de privatizare a SC DISTRIGAZ NORD S.A. a fost realizat cu asistenta consortiului condus de Credit Suisse First Boston International, finantat prin programul PHARE.

In contractul de privatizare a acestei societati de distributie a gazelor naturale au fost prevazute clauze de pre-finalizare a tranzactiilor, transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor cumparate si subscrise catre Cumparator si incasarea pretului de catre Vanzator a fost prevazut sa se realizeze dupa indeplinirea tuturor clauzelor suspensive.

Au fost indeplinite o serie de clauze de pre-finalizare, printre care mentionam unele clauze a caror indeplinire a depins de adoptarea si intrarea in vigoare a unor acte normative si de indeplinirea unor termene prevazute de lege, cum ar fi: finalizarea concesionarii serviciului de distributie a gazelor naturale, emiterea licentelor de distributie si furnizare, obtinerea avizului Consiliului Concurentei.

Actiunea de astazi s-a desfasurat conform calendarului stabilit pentru finalizarea procesului de privatizare a SC DISTRIGAZ NORD S.A. Targu Mures.

Strategia de privatizare a SC DISTRIGAZ NORD S.A. a fost aprobata, prin hotarare a Guvernului si prevede aplicarea unei metode combinate intre vanzarea unui pachet de 30% actiuni si majorarea concomitenta a capitalului social, astfel incat investitorul sa detina 51% din capitalul social majorat.

Dupa un proces de privatizare transparent si competitiv, in data de in data de 21 octombrie 2004 a fost semnat cu E.ON Ruhrgas contractul de privatizare a SC DISTRIGAZ NORD S.A. Targu Mures.

E.ON Ruhrgas răspunde de activitatea pan-europeană în domeniul gazelor naturale a E.ON Group, definită de E.ON Group ca fiind activitatea de cumpărare, transport, înmagazinare şi comercializare a gazelor naturale. E.ON Group este cea mai mare societate privată de utilităţi în domeniul energetic din lume, al cărei interes se focalizează în primul rând pe pieţele de utilităţi europene. E.ON Ruhrgas procură, transportă şi furnizează gaze naturale marilor consumatori industriali, municipalităţilor şi societăţilor de utilităţi de distribuţie a gazelor naturale. Societatea operează de asemenea o reţea de transport a gazelor naturale de înaltă presiune de circa 11.200 km2 cu 12 depozite subterane de înmagazinare şi 26 staţii de compresiune. E.ON Ruhrgas deserveşte beneficiari din Germania, Austria, Benelux, Franţa, Ungaria, Liechtenstein, Polonia, Suedia, Elveţia şi Marea Britanie. Cota de piaţă a E.ON Ruhrgas pe piaţa germană a gazelor naturale este estimată la aproximativ 57%. Compania E.ON Ruhrgas a realizat în anul 2003 vânzări de gaze naturale de aproximativ 58 miliarde metri cubi şi venituri de 12,1 miliarde Euro.

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro