Asociatia Alburnus Maior a fost invitata de catre Secretarul de Stat in Ministerul Culturii si Patrimoniului National, dl. Radu Boroianu sa isi prezinte „viziunea si solutiile de conservare, restaurare a patrimoniului cultural al Rosiei Montane” in cadrul unei intalniri anuntate pentru astazi, 21 iunie, la Rosia Montana.
Aceasta invitatie a fost comunicata ieri, 20 iunie, cu doar o zi inaintea vizitei secretarului de stat. Desi din partea sustinatorilor proiectului minier au fost prezenti specialisti sositi special din Franta sau din Bucuresti, ceea ce indica anuntarea din timp a intalnirii, din partea sustinatorilor patrimoniului de la Rosia Montana au fost anuntate doar organizatiile locale, in ultimul moment, ignorandu-se vocea specialistilor si a organizatiilor profesionale care colaboreaza cu comunitatea locala pentru salvarea patrimoniului de la distrugerea provocata de proiectul minier.
Organizarea acestei intalniri exprima modul unilateral si superficial in care Ministerul Culturii trateaza o problema atat de grava ca cea a protejarii patrimoniului de la Rosia Montana. Ministerul demonstreaza inca o data ca nu doreste initierea unui dialog, ci urmareste validarea pe toate caile a distrugerii patrimoniului Rosiei Montane. Mimarea dialogului este dovedita de tainuirea unor informatii fundamentale referitoare la patrimoniu solicitate in mod repetat de Alburnus Maior si alte organizatii in baza legii liberului acces la informatii de inters public.
Atragem atentia ca Ministerul Culturii si-a asumat in ultimii ani un rol activ in distrugerea patrimoniului de la Rosia Montana prin eliberarea de acte administrative. Este suficient sa exemplificam acesta pozitie prin descarcarile de sarcina arheologica ale Masivului Carnic. Desi primul certificat a fost anulat prin hotarare judecatoreasca definitiva, Ministerul Culturii a eliberat un alt certificat de descarcare al aceluiasi masiv muntos – depozitarul unei parti esentiale a patrimoniului Rosiei Montane: galerii si exploatari miniere istorice care atesta ca nicaieri in lume istoria mineritului traditional de-a lungul a cel putin doua mii de ani.
In timp ce Ministerul Culturii din Romania face eforturi sa legitimeze un proiect distructiv al patrimoniului si culturii in ansamblu, Organizatia Natiunilor Unite dezbate in cadrul Agendei de Dezvoltare Globala post 2015 recunoasterea rolului si impactului culturii asupra dezvoltarii. Concomitent, cu doar o saptamana in urma, federatia profesionala paneuropeana Europa Nostra reafirma, in prezenta si cu consensul Comisarului European pentru Educatie, Cultura, Multilingvism si Tineret, doamna Androulla Vassiliou, angajamentul pentru salvarea patrimoniului Europei, anuntand lista celor mai periclitate sapte monumente si situri europene. Rosia Montana este unul dintre ele!
In acest context al preocuparilor locale, nationale, dar si internationale la cel mai inalt nivel privind rolul patrimoniului cultural in eradicarea saraciei si facilitarea unui model de dezvoltare viabil, cerem Ministerului Culturii sa isi redescopere misiunea – salvarea patrimoniului cultural. Un dialog poate fi asezat numai pe acesta baza.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro