Militarii români participă la instruirea armatei irakiene

Cel de-al doilea curs de pregătire a 150 militari ai armatei irakiene, condus de Batalionul 2 Infanterie “Călugăreni”, s-a încheiat joi, 16 iunie a.c., la baza White Horse. Cursul s-a desfăşurat pe o perioadă de trei săptămâni, în colaborare cu Unitatea Specializată Multinaţională, din cadrul Forţei Întrunite Operaţionale Italiene, şi a vizat îndeosebi specializarea pentru operaţii militare în mediul urban.

La finalul cursului, subunităţile armatei şi poliţiei irakiene au prezentat un exerciţiu demonstrativ, pregătit în colaborare cu instructorii români şi italieni.

În cadrul ceremoniei de încheiere a cursului, comandantul Diviziei 10 a Armatei Irakiene, general maior Abd Al Iateef Thuban, a apreciat faptul că antrenamentele au fost apropiate de realitatea câmpului de luptă şi au dezvoltat încrederea soldaţilor în forţele proprii. “Putem compara munca instructorilor români şi italieni cu un lan frumos de grâu care, dacă a fost sădit şi muncit cu drag, îţi dă satisfacţie în momentul recoltării,” a spus generalul irakian.

Până acum militarii români şi italieni au instruit 320 de soldaţi irakieni şi în prezent pregătesc următorul curs, care se va desfăşura în luna iulie. În cadrul Centrului Regional de Pregătire din Tallil, doi instructori români specializaţi în armament uşor de infanterie participă, alături de militarii britanici, italieni şi australieni, la pregătirea instructorilor irakieni care vor încadra acest centru.

Concomitent cu aceste activităţi de instruire, militarii români execută misiuni de patrulare în comun cu forţe ale unui batalion din Armata Irakiană. Pe parcursul acestor misiuni se evaluează şi monitorizează capacităţile operaţionale ale unităţii irakiene, se distribuie ajutoare umanitare şi se acordă asistenţă medicală populaţiei din zona de responsabilitate. De asemenea, militarii Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” acordă sprijin soldaţilor irakieni care execută misiuni în puncte de control de pe comunicaţia Bagdad-Basra.

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro