Militarii romani din Irak actioneaza sub o noua comanda italiana

Militarii români din Batalionul 280 Infanterie şi din Compania de Poliţie Militară, care participă la Operaţia ,,Antica Babilonia”, acţionează, începând de astăzi, 14 iunie, sub comanda Brigăzii Italiene „Garibaldi”, care a preluat de la Brigada „Sassari” responsabilitatea în aria de operaţii din provincia Dhi Qar.

Soldaţii români din unităţile care se subordonează marii unităţi italiene au participat, alături de camarazii italieni şi de militari aparţinând forţelor de securitate irakiene, la ceremonia de predare-preluare a comenzii între generalii de brigadă Natalino Maddedu, respectiv Carmino De Pascale, activitate desfăşurată în incinta taberei Mittica.

Prezent la ceremonial, comandantul Comenzii Operative Interforţe din Italia, generalul de corp de armată Fabrizio Castanieti, şi-a exprimat, în alocuţiunea susţinută, deplina mulţumire în legătură cu modul în care militarii români îşi îndeplinesc misiunile.

„Cooperăm cu trupele româneşti nu numai în Irak, ci şi în alte teatre de operaţii în care militarii români şi italieni acţionează umăr la umăr, uneori chiar cu sacrificiul vieţii”, a spus Castanieti. Generalul italian a adăugat că Batalionul 280 Infanterie şi Compania de Poliţie Militară au zone de responsabilitate solicitante, însă “acţiunea hotărâtă şi fermă a românilor a întărit convingerea populaţiei locale că rolul nostru aici este de a le asigura protecţia”.

Comandantul brigăzii „Garibaldi”, generalul De Pascale, şi-a exprimat speranţa că, în cadrul acţiunilor comune viitoare vor fi accentuate dimensiunile acţiunilor umanitare şi de reconstrucţie a Irakului, urmărindu-se preluarea misiunilor din provincie de către forţele de securitate irakiene.