Milionarii Micula și Păunescu, proprietari în blocul construit de Dumitru Dragomir pe un teren furat de o rețea de falsificatori

iulie 22, 2021

Printre cei care au cumpărat apartamente de la Dumitru Dragomir, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), îi regăsim pe milionarii Ion Viorel Păunescu și Ioan Dorin Micula. Dragomir a cumpărat terenul din Băneasa de la trei persoane care au susținut că l-au împrumutat cu 800.000 de euro pe cel care a obținut suprafața în baza unei sentințe judecătorești false.

Pe 3 aprilie 2018, un anume Ioan Grosu intabula pe numele său un teren în suprafață de 1916 metri pătrați, teren obținut în baza unei sentințe judecătorești false, după cum Europa Liberă a arătat aici.

Pe 27 aprilie 2018, Grosu autentifica la notarul Alina Călborean, o convenție de dare în plată. Potrivit documentului înregistrat la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară București, Grosu avea din 2014 o datorie de 800.000 de euro la trei persoane: Oana Muraru - 400.000 de euro și Ana Maria Gheorghe și Eugen Vodea câte 200.000 de euro. Având în vedere că în 3 ani nu a reușit să plătească datoria, le-a oferit celor trei terenul din Băneasa, nu înainte de a plăti un impozit pe transfer de 129.000 de lei.

Tranzacție legalizată la notar

Potrivit legii pentru prevenirea spălării banilor, notarii care asistă persoane sau firme în diverse tranzacții și dacă acestea li se par suspecte, sunt obligați să sesizeze imediat Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.

Am încercat să luăm legătura cu Călborean pentru a o întreba dacă nu i s-a părut suspectă tranzacția pe care a legalizat-o în urmă cu trei ani, dar secretara ne-a transmis că notarul se află într-o ședință și că ne va contacta pentru a discuta pe acest subiect imediat ce termină întâlnirea. Ulterior, ne-a transmis că „au fost respectate prevederile legale precum și cele prevăzute de Legea 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”.

Grosu are domiciliul în acte la marginea orașului, în zona Pantelimon, iar cea care l-a împrumutat cu 400.000 de euro, Oana Muraru, figurează cu adresa în Băneasa, fiind vecină de număr cu terenul pe care l-a primit în contul datoriei.

„Lumea bună” din Băneasa

Potrivit extraselor de carte funciară ale imobilului construit de Dragomir, printre cei care au cumpărat deja apartamente regăsim un cetățean israelian, un medic renumit din Constanța, patroana unei firme de brokeraj din Slatina, o familie de avocați din București, un fermier, un bancher, dar și milionarii Dorin Ioan Micula și Ion Viorel Păunescu. Primul este proprietar peste două apartamente și două locuri de parcare, iar al doilea deține un apartament.

 

Potrivit documentului citat, Dumitru Dragomir a cumpărat pe firmă terenul pe 3 septembrie 2018, tranzacția fiind legalizată la notarul public Doina Turcu, iar pe 28 iunie 2019 firma la care acesta este acționar, Number One SRL, l-a ipotecat la Libra Bank. Când l-am întrebat pe Dumitru Dragomir dacă știa de istoricul terenului pe care a construit blocul de lux, acesta ne-a spus că l-a cumpărat prin credit bancar. „Am plătit 1,2 milioane de euro pe teren, am construit prin bancă. Banca ce a păzit? L-am cumpărat de la doi sau trei cetățeni, au susținut că sunt proprietari. Am și vândut trei sferturi din apartamente. L-am construit cu credit de la bancă”, ne-a declarat Dragomir.

 

În baza unei sentințe judecătorești false, mai exact decizia 7932 din dosarul cu numărul 21958/1997 al Judecătoriei Sector 1, un anume Ion Grosu a obținut de la municipiul București un teren de 1.916 metri pătrați în Băneasa, pe malul lacului Herăstrău. Grosu ar fi cerut instanței să constate că are dreptul asupra terenului și că l-a dobândit prin uzucapiune de 30 de ani. Totul se întâmpla în 2017.

Printre primii „cumpărători” ai terenului de la Grosu e o anume Ana Maria Gheorghe. Numele ei apare în investigația Newsweek privind cumpărarea de către clanul „Sportivilor” a fostelor sere din Berceni, terenuri pe care s-a construit ulterior, în baza unor planuri urbanistice de detaliu suspecte, ansamblul rezidențial „Metalurgiei Park”.

Cazul terenului lui Dragomir nu este singular, ci este vorba de o rețea întreagă de falsificatori de sentințe judecătorești. Europa Liberă a relatat recent că menajera fostului primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie a intrat în posesia unui teren în mod asemănător, tot prin falsificarea unei sentințe. La sesizările adevăraților proprietari care s-au trezit fără terenuri, autoritățile au început cercetări, bănuiala acestora fiind că există zeci de astfel de cazuri, iar terenurile au ajuns în posesia unor persoane publice.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro