Migratia ilegala provenind din romania este aproape de zero

martie 7, 2006

Migraţia ilegală provenind din România s-a redus extrem de mult, iar in prezent este aproape de zero, a afirmat Liese Prokop, ministrul federal de interne al Austriei, in deschiderea lucrarilor Conferinţei Austria - Romania - Uniunea Europeana, manifestare organizată de Forumul European Alpbach, care a început astăzi la Viena.

Liese Prokop a arătat că rata criminalităţii în care sunt implicaţi românii în Austria a scăzut de asemenea foarte mult, reducerea inregistrată in cursul anului 2005 fiind de peste 20%. Criminalitatea în care sunt implicaţi minorii români a inregistrat de asemenea o reducere substanţială, a afirmat ministrul federal de interne austriac, care a precizat ca aceste rezultate se datorează cooperării derulate între cele două state. "România a luat în serios toate problemele şi s-a arătat întotdeauna dispusă să colaboreze", a arătat Prokop, ceea ce a permis identificarea şi punerea în aplicare a soluţiilor potrivite pentru toate problemele apărute.

Ministrul federal de interne austriac a apreciat totodată progresele înregistrate de România in cadrul procesului de pregătire pentru aderare, subliniind importanţa reformelor realizate in contextul in care problema momentului aderarii va fi luată în discuţie extrem de curând la nivelul instituţiilor europene. "Progresele clare şi măsurabile" înregistrate de România au fost menţionate şi de Kevin O´Connell, directorul adjunct al Europol, prezent la deschiderea conferinţei.

Ministrul român al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a arătat în materialul prezentat în deschiderea conferinţei, că România aşteaptă cu incredere decizia cu privire la data aderării la Uniunea Europeană. Vasile Blaga i-a asigurat pe participanţii la lucrările conferinţei de faptul că România işi va indeplini înainte de termenele stabilite angajamentele legate de completarea deficitului de personal din cadrul poliţiei de frontieră şi de securizarea frontierei, domenii marcate cu steguleţe roşii în ultimul raport de monitorizare al Comisiei Europene, în care ţara noastră a realizat în ultimul an progrese importante.

"Indeplinirea în cele mai bune condiţii a responsabilitaţilor care îi vor reveni în calitate de stat membru, mai ales în ceea ce priveşte securizarea viitoarei frontiere externe, în vederea asigurării unui nivel ridicat de securitate pentru toţi cetăţenii europeni, constituie una dintre cele mai importante priorităţi ale Ministerului Administraţiei şi Internelor" a afirmat Vasile Blaga.

Tot astăzi, ministrul Administraţiei şi Internelor a efectuat o vizită la centrul de primire a minorilor din Viena, instituţie care gestionează, în colaborare cu Poliţia Româna şi Poliţia Româna de Frontieră, un program de reintegrare socială a copiilor expuşi infractiunilor. Dacă numărul copiilor români aflaţi in acest centru in 2003 era de peste 200, în prezent aici nu se mai gaseste nici un copil romăn, ca urmare a programelor de prevenire derulate in cadrul procesului de cooperare dintre autorităţile române şi cele austriece.

INFORMAŢII DE BACKGROUND

Forumul European Alpbach, organizatorul acestei manifestări, este unul dintre cele mai importante grupuri de reflecţie pe teme politice, economice şi culturale din Europa centrală, iar conferinţa „România – Austria – Uniunea Europeană” reprezintă unul din punctele de interes ale programului său din acest an, care va culmina cu celebrul Forum Alpbach din luna august.

În cadrul conferinţei, ministrul Administraţiei şi Internelor a susţinut o prezentare cu tema „România - Uniunea Europeană – Prezent şi viitor”, în care a abordat principalele progrese înregistrate în domeniul afacerilor interne din ultima perioadă.

La conferinţă au mai participat, din partea autorităţilor austriece, ministrul federal de interne, Liese Prokop, ministrul federal al justiţiei Karin Gastinger, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe austriac Hans Winkler. Forumul European Alpbach a fost reprezentat de preşedintele acestei organizaţii, Erhard Busek, în acelaşi timp coordonator special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud - Est. De asemenea, la lucrările conferinţei a fost prezent directorul adjunct al Europol, Kevin O’Connell.

Din partea României au mai participat ministrul justiţiei Monica Macovei şi ministrul afacerilor externe Mihai Răzvan Ungureanu.

Organizarea unei reuniuni de acest tip şi la acest nivel este oportună, atât prin prisma deţinerii preşedinţiei UE de către Republica Austria, cât mai ales pentru autorităţile române, având în vedere apropiata decizie europeană din data de 17 mai 2006, privind aderarea României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro