Meseriile pe care cetatenii romani le pot ocupa in Franta, dupa 1 ianuarie 2007

Departamentul pentru Muncă în Străinătate informează persoanele interesate cu privire la cele 61 de meserii pentru care lucrătorii români pot pătrunde pe piaţa muncii din Franţa, după 1 ianuarie 2007 (Anexă).

Potrivit deciziei autorităţilor franceze, accesul cetăţenilor români la locurile de muncă din această ţară se va realiza în aceleaşi condiţii în care se realizează, din 1 mai 2006, accesul cetăţenilor din statele UE 8 care au aderat la Uniunea Europeană în anul 2004.

Cetăţenii celor 8 noi state membre UE au putut accede, începând cu 1 mai 2006, pe piaţa muncii franceze în meseriile deficitare, după o procedură simplificată de obţinere a unei autorizaţii de muncă.

Este vorba despre o listă care cuprinde 61 de meserii, ce se împart în patru mari categorii: construcţii, domeniu hotelier (restaurante), agricultură şi industrie (uzine), păstrându-se obligativitatea obţinerii în prealabil a unei autorizaţii de muncă.

Oricare este meseria pentru care se optează, celelalte condiţii prevăzute de legislaţie rămân aplicabile şi sunt verificate de direcţiile provinciale (locale) de muncă, ocupare şi formare profesională, în special cele privind egalitatea de tratament (salariul, cazarea, etc) şi cele de legislaţie socială.

În ceea ce priveşte procedura detaşării lucrătorilor români în Franţa, formularul cel mai important care trebuie să parvină acestuia înainte de începerea detaşării este E 101, având în vedere că Regulamentul nr. 1408/71 privind aplicarea sistemelor de asigurări sociale salariaţilor şi familiilor lor care se deplasează în cadrul Comunităţii se va aplica tuturor lucrătorilor de la 1 ianuarie 2007.