Memoriul mediatorilor adresat Ministrului Justitiei si al Libertatilor Cetatenesti de catre UNMR

aprilie 22, 2009

Prin sprijinirea, promovarea si implementarea medierii la nivel național ați dovedit de nenumarate ori faptul ca, in calitate de Ministru al Justiției și Libertaților Cetațenești, activitatea de mediere reprezinta o prioritate pentru Ministerul pe care il conduceți. Introducerea procedurii medierii in proiectele de coduri aflate acum in dezbatere publica precum și in alte acte normative in perioada mandatului dumneavoastra, a confirmat preocuparea Ministerului Justiției și al Libertaților Cetațenești pentru degrevarea instanțelor de numarul ridicat de cauze și creșterea calitații actului de justiție.

Așa cum știți, in data de 23 mai 2009 vor avea loc primele alegeri de desemnare a reprezentantilor mediatorilor in Consiliul de Mediere, organism autonom si de interes public, care coordoneaza la nivel național activitatea in domeniul medierii. In data de 6 octombrie 2006, prin ordinul nr. 2220/C al Ministerului Justiției, ordin publicat in Monitorul oficial nr. 893 din 2 noiembrie 2006, au fost validati cei 9 membri ai Primului Consiliului de Mediere pentru un mandat de 2 ani conform prevederilor art. 17 alin. 4 din legea 192/2006, lege privind medierea și organizarea profesiei de mediator. Acest mandat urma sa inceteze conform legii in luna octombrie 2008, perioada in care ar fi trebuit sa aiba loc primele alegeri asa cum prevede art. 17 alin. 3 din Legea 192/2006. Sarcina organizarii acestor alegeri ii revenea Consiliului de Mediere. In loc sa respecte prevederile legale imperative, Consiliul de Mediere a decalat organizarea alegerilor stabilind ca data pentru alegeri ziua de 23.05.2009. Motivul decalarii a fost adoptarea de catre acest organism cu intarziere a Regulamentului privind alegerea membrilor Consiliului de mediere, regulament aprobat prin Hotararea Nr. 1285 din 02 noiembrie 2008, atribuție care trebuia indeplinita pe perioada mandatului de 2 ani și care nu a fost indeplinita din motive imputabile acestuia.

Dincolo de autorizarea unui numar de 800 de mediatori in termen de 2 ani și cinci luni și de instituirea unor taxe pe care trebuie sa le achite mediatoriii, Consiliul de Mediere nu și-a indeplinit principala atributie care ii revenea conform art. 20 alin 1 lit. A din lege respectiv promovarea activitatii de mediere și reprezentarea intereselor mediatorilor autorizati. Mediatorii care au parcurs procedura de autorizare s-au vazut puși in fata situatiei nefirești de a nu putea exercita profesia in care au fost formati si acreditati datorita lipsei promovarii instituției medierii de catre Consiliul de Mediere. La nivel național, de la adoptarea legii și pna in prezent au avut loc doar cateva zeci de medieri intr-un termen de aproape 3 ani de la adoptarea legii 192 in data de 16.05.2006, situație care ridica semne de intrebare cu privire la capacitatea membrilor Consiliului de Mediere de a coordona si gestiona activitatea de mediere in Romnia.

Conform anexei la hotararea nr. 1285 din 02 noiembrie 2008, a fost stabilit pe termen de 6 luni, calendarul de organizare a alegerilor pentru Consiliul de mediere, prin aceasta fixandu-se date concrete și etape bine definite cu privire la alegeri. Practic, incepand din data de 2 noiembrie 2008, Consiliul de Mediere nu mai putea sa revina cu privire la desfasurarea alegerilor sau sa adauge noi criterii de candidatura. Criteriile de candidatura au fost stabilite prin art. 8 din Regulamentul de alegeri:

Cap.4: Conditii de depunere a candidaturii Si procedura de validare a cadidaturilor

Art. 8 (1) Pentru a fi aleSi ca membri al Consiliului de Mediere candidatii trebuie sa ndeplineasca urmatoarele conditii, cumulativ: a. sa fie autorizati n conditiile Legii nr.192/2006, cel mai trziu cu 90 de zile nainte de data la care are loc conferinta; b. sa fie nscriSi pe Tabloul mediatorilor cu o forma de exercitare a profesiei avizata de Consiliul de Mediere; c. sa nu se afle n executarea unei sanctiuni disciplinare; d. sa dispuna de cunoStinte teoretice n domeniul medierii constnd n minim 80 de ore de formare realizate n cadrul cursurilor de formare n domeniul medierii organizate n Romnia sau n strainatate; e. sa participe personal la Conferinta.

Conform anexei la hotarrea nr. 1285 din 02 noiembrie 2008, in perioada 07 - 22.04.2009 a inceput depunerea candidaturilor mediatorilor autorizati pentru Consiliul de Mediere. In mod nelegal, in sedinta din 12 aprilie 2009, Consiliul a adoptat alte criterii de candidatura, restrictive si inacceptabile, in baza carora pot candida doar membri actuali ai Consiliului. Aceasta grava incalcare a propriilor reglementari (hotarrea nr. 1285 din 02 noiembrie 2008) și a prevederilor legii 192/2006, a provocat o reactie de consternare si de dezaprobare in rndul mediatorilor autorizati care iși vad ingradit dreptul de a candida. Criteriile impuse incalca prevederile constituționale și cele prevazute de Declaratia Universala a Drepturilor Omului, ingradind egalitatea de sanse si dreptul de a candida (se solicita celor care doresc sa candideze un numar de 80 de ore de formare suplimentare fata de cele necesare in vederea autorizarii, in condițiile in care Consiliul nu a avizat pna in prezent niciun program de formare continua a mediatorilor; se solicita experienta practica in mediere in conditiile in care nu au avut loc medieri, in conditiile legii 192/2006; se solicita candidaților sa faca dovada calitații de formator in conditiile in care toti membri Consiliului actual sunt formatori iar in lege nu exista aceasta cerința; se impune condiția unei experiente in domeniul managementului exclusiv in domeniul medierii, criteriul de vechime fiind considerat relevant; se solicita candidaților sa faca dovada contribuției la elaborarea unui proiect legislativ in mediere, in conditiile in care unicul proiect de completarea al legii 192/2006 nu a fost sustinut de Consiliu) -Criteriile sunt nelegale si nu se regasesc in lege sau regulamente!)

Datorita acestor incalcari flagrante ale atribuțiilor Consiliului de Mediere de catre membrii actuali (cu excepția domnului Mihai Ghervase, membru al Consiliului de Mediere care nu susține introducerea acestor criterii), va solicitam sa analizați situația creata iar in baza prerogativelor pe care le aveți conform legii medierii cu privire la validarea membrilor Consiliului de Mediere, sa interveniți pentru ca actualul consiliu sa respecte legea 192/2006 și Regulamentul de desfașurare a alegerilor pentru Consiliul de Mediere.

In speranța ca intervenția dumneavoastra va elimina criteriile arbitrare și nelegale elaborate pe data de 12.04.2009 de catre actualul Consiliu, va mulțumim și va asiguram de intreaga noastra consideratie.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro