Medicii ATI se opun detașării la Institutul Matei Balș, condus de Streinu-Cercel

iulie 23, 2020

Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) anunță că se „opune vehement" detașării în secția în secția ATI a Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, indiferent dacă este pe bază voluntară sau nu.

UPDATE: Ulterior publicării protestului, ministrul Nelu Tătaru a anunţat că a dat dispoziţii să fie trimisă corpul de control la Institutul „Matei Balş” pentru a face verifică în legătură cu situaţia sesizată de Societatea Română de Anestezie Terapie Intensivă.

Medicii acuză un abuz de putere comis de managerul Adrian Streinu-Cercel prin numirea medicului Doina Ivănescu în fruntea secție de ATI, deși nu este specializată în domeniu.

„Motivul este unul simplu și cunoscut și Dumneavoastră și Ministerului Sănătății: de peste 11 ani, ca urmare a abuzului de puterea a Prof.dr. Adrian-Streinu-Cercel, secția ATI de la IBI Matei Balș este condusă ilegal (cu delegație) de către dr.Doina Iovănescu – medic primar de boli infecțioase, fără nici un fel de expertiză în specialitatea ATI!", transmit medicii într-un protest înainte secretarului de stat Raed Arafat.

SRATI subliniază a publicat un apel către medicii și asistentele ATI și a întocmit un Registrul Național al Voluntarilor în vederea detașării personalului medical specializat, pe perioada pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, în spitalele cu deficit de personal, în conformitate cu ordinului DSU semnat de Raed Arafat, protestul menționat fiind unul care vizează strict detașarea pe secția ATI de la Matei Balș.

Personalul medical de pe secții de ATI cer, în protestul lor și într-un memoriu depus la Ministerul Sănății, verificarea situației de la Institutul Matei Balș și modificarea “Ordinului Ministrului Sănătății nr 489 / 2020 privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru monitorizarea, tratamentul și îngrijirea pacienților critici, cu infecții emergente și re-emergente (AP-IE/RE)”, încheiat în mandatul lui Victor Costache, dar despre care SATRI arată că a fost făcut „în complicitate cu Adrian Streinu Cercel".

Trimiterea unei echipe de control la Institutul Matei Balș care să elucideze motivul pentru care Prof.Streinu-Cercel nu a aplicat niciodată dispozițiile OM 1500/2009 prin care secția ATI din Institut trebuia condusă de un medic de specialitate ATI. Menționăm că în peste 11 ani conducerea Institutului Matei Balș nu a organizat nici un astfel de concurs, nici nu a dat delegație de șef de secție unui medic ATI, secția ATI fiind condusă și acum de un medic șef de secție infecționist (Dr.Doina Iovănescu) care încasează și sporul de ATI și pe cel de șef de secție, ilegal de peste 10 ani!!!!!
Modificarea de urgență a OM 489 /2020 în conformitate cu materialul depus la cabinetul Dvs.
Trimiterea unei echipe de control la Institutul Matei Balș care să controleze modul în care s-a gestionat aprovizionarea cu medicamentlee antivirale cuprinse în OM 487 /2020 a secțiilor ATI. Avem semnale că există pacienți care au decedat în secțiile ATI cu boală COVID-19 și nu au primit nici un fel de medicație antivirală. Și MS a dat prin OM 489 pentru AP-IERE 140.587.000 lei (aproximativ 16.500.000 Euro).

SATRI subliniază că nu va accepta detașarea unor medici cu specializarea ATI cât timp secția de profil de la Matei Balș este condusă de medicul Doina Ivănescu.

„Situația, în care în România anului 2020, o secție ATI este condusă de un medic fără nici un fel de pregătire/calificare/ competență/ atestare în specialitatea ATI (anume Dr.Doina Iovănescu medic cu specialitatea boli infecțiose) încalcă grosolan NU numai prevederile OM nr. 1500 /2009 privind Regulamentul de Organizare și Funcționare a Activității ATI în România ci și pe cele ale OM nr. 398 / 2019 privind aprobarea Ghidului privind Siguranța pacientului în anestezie-terapie intensivă! (...)

Pe de altă parte NU va fi acceptată detașarea și subordonarea unor medici rezidenți-specialiștiprimari ATI și nici a asistentelor ATI într-o secție ATI condusă ilegal prin abuz și impostură medicală deoarece nu acceptăm să fim părtași la compromiterea siguranței pacienților dar și a personalului detașat", subliniază Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă.

În final, asociația medicilor ATI arată că dacă cererile lor nu vor primi răspuns, atunci se va adresa de urgență Procuraturii, Instanțelor Judecătorești, Avocatului Poporului, Asociațiilor de Protecție a Pacienților și mass-mediei.

Controversele managerului de la Matei Balș

Adrian Streinu-Cercel a fost demis de la conducerea Comisiei de management clinic și epidemiologic al COVID-19, din Ministerul Sănătății, în perioada stării de urgență, după ce a creat planul „Vacanța Mare” privind carantinarea separată de familii a persoanelor de peste 65 de ani pentru următoarele trei luni sau separarea acestora de familiile cu care împart același domiciliu și plasarea lor în alte locații.

Streinu-Cercel a mai propus, în planul amintit, introducerea celor de peste 40 de ani în grupa de risc pentru coronavirus, dar a propus și măsuri economice, cum ar fi neplanta taxelor și a impozitelor.

Pe lângă acest plan, Streinu Cercel s-a mai remarcat prin declarații controversate la începutul pandemiei.

A doua zi după ce în România fusese depistat primul caz de infectare cu noul coronavirus, pe 27 februarie, Streinu-Cercel a declarat, într-un interviu la Digi 24, despre coronavirus că „este de 10 ori mai slab decât gripa”.

Pe 27 ianuarie, când epidemia deja depășise granițele Chinei, Adrian Streinu-Cercel a ridiculizat pericolul ca virusul să ajungă în România, spunând că „focarul este un punctişor pe harta Chinei” iar „riscul ca epidemia să ajungă în România este substanţial redus”.

Adrian Streinu-Cercel este de 19 ani manager al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

În anul 2015, Agenția Națională pentru Integritate (ANI) l-a acuzat pe Streinu-Cercel că a fost incompatibil între 2008 și 2012, pentru că a fost simultan manager la Institutul Balș și președinte al Senatului Universității Carol Davila. De asemenea, ANI l-a declarat incompatibil și pentru că între 2010-2012 a fost în același timp manager la Balș și secretar de stat la Ministerul Sănătății.

Despre presupuse conflicte de interese ale medicului scris și Rise Project, care a investigat finanțarea Fundației private Matei Balș, condusă de Streinu-Cercel, de către companii ale industriei pharma, producătoare de medicamente pentru boli infecțioase. Potrivit Rise Project ar fi vorba despre 2 milioane de euro.

O altă investigație a Rise Project a documentat prezența uneia dintre cele două fiice ale lui Streinu-Cercel între cei care au prezentat conferințe plătite de industria pharma.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro