Medicamentele pentru bolnavii de diabet vor ramane gratuite

Ministerul Sănătăţii continuă seria analizelor privind perfecţionarea Programului Naţional de “Prevenţie şi Control în diabet şi alte boli de nutriţie”, precum şi a modului de administrare a tratamentului gratuit al bolnavilor de diabet înscrişi în acest program.

“Aşa cum am şi declarat, în acest an intenţionăm să reorganizăm Programul Naţional de Diabet al Ministerului Sănătăţii şi să restructurăm Comisia de specialitate. Auditul efectuat asupra acestui program a reliefat multe deficienţe şi, de aceea, este nevoie de restructurarea lui. În acest sens au avut şi vor avea loc întâlniri ale specialiştilor din MS şi CNAS pentru elaborarea unui progam eficient, performant şi în acord cu necesităţile pacienţilor.

Această măsură vizează îmbunătăţirea programului, respectând modul de prescriere şi eliberare a medicamentelor care se vor acorda în continuare gratuit”, a declarat dl. Eugen NICOLĂESCU, ministrul Sănătăţii.

Mai mult, intenţia conducerii MS este de a găsi o soluţie prin care să crească numărul medicilor care să prescrie reţete pentru medicamentele antidiabetice, iar acestea să fie eliberate de cât mai multe farmacii cu circuit deschis.

Măsura MS vizează eliminarea cozilor care se formează la începutul lunii la centrele de diabet şi pentru ca pacienţii să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze distanţe mari, uneori kilometrii întregi, pentru a-şi putea procura tratamentul.
De asemenea, se va evita aglomeraţia la cabinetele medicilor diabetologi al căror număr este mai mic decât este necesar.

Ministerul Sănătăţii dezavuează recentele declaraţii ale unor membrii din Comisia de specialitate a MS cu privire la eliminarea tratamentului acordat gratuit diabeticilor, declaraţii pe care MS le consideră ca fiind neconforme cu realitatea. Mai mult, cei doi medici care au făcut aceste afirmaţii sunt propuşi pentru înlocuire, tocmai pentru funcţionarea, foarte prostă, până în prezent, a programului de diabet.