Medicamente sigure, inovatoare si accesibile: o viziune reinnoita asupra sectorului farmaceutic

decembrie 11, 2008

Uniunea Europeana a pierdut teren in ceea ce priveste inovarea farmaceutica.Pacientii europeni inca se confrunta cu inegalitati in ceea ce priveste disponibilitatea informatiilor cu privire la medicamente, in timp ce medicamentele contrafacute se raspandesc.Pentru a solutiona aceste provocari, Comisia a prezentat un pachet care cuprinde patru parti esentiale: 1. o comunicare care propune o serie de reflectii asupra modalitatilor de a ameliora accesul pe piata si de a elabora initiative care sa stimuleze cercetarea farmaceutica din UE, 2. o propunere care abordeaza problemele din ce in ce mai frecvente ale contrafacerii si distributiei ilegale de medicamente, 3.propuneri care sa le ofere cetatenilor acces la informatii de buna calitate privind medicamentele eliberate exclusiv pe baza de prescriptie medicala si 4.propuneri care sa amelioreze protectia pacientilor prin consolidarea sistemului comunitar de monitorizare a sigurantei ("farmacovigilenta") medicamentelor.

Vicepresedintele Comisiei, Gunter Verheugen, responsabil cu politica privind intreprinderile si industria, a declarat:"Toate sugestiile prezentate astazi se bazeaza pe necesitatile si interesele pacientilor. Cetatenii europeni trebuie sa beneficieze de medicamente sigure, inovatoare si accesibile. Dat fiind ca in joc se afla sanatatea lor, ei trebuie sa fie cat mai informati cu privire la medicamentele si tratamentele disponibile. Dorim sa restabilim rolul traditional detinut de UE ca farmacie a lumii."

Sectorul farmaceutic aduce o contributie importanta la bunastarea la nivel european si global, prin asigurarea disponibilitatii medicamentelor, prin aportul la cresterea economica si prin crearea durabila de locuri de munca. El a fost si este in continuare un sector strategic pentru Europa, in care lucreaza peste 634 000 de persoane si care insumeaza mai mult de 17% din cheltuielile din cadrul sectorului UE de cercetare si dezvoltare.Aspectul cel mai important este acela ca inovarea in domeniul medicamentelor de uz uman a permis pacientilor sa beneficieze de tratamente considerate de neimaginat cu cateva decenii in urma.S-au realizat deja progrese importante.Cu toate acestea, exista inca provocari majore in domeniul sanatatii, economiei si stiintei:

- Globalizarea crescanda a acestui sector genereaza noi oportunitati, dar si provocari;piete noi sunt in curs de a se deschide;medicamentele contrafacute se raspandesc.

- Exista neajunsuri in functionarea pietei farmaceutice din UE, care afecteaza accesul pacientilor la medicamente si la informatiile relevante si, in acelasi timp, constituie un obstacol in calea competitivitatii acestui sector.

Comunicarea prezentata astazi contureaza o serie de propuneri legislative, de initiative politice si de proiecte de colaborare internationala:

1. Propuneri legislative:

- abordarea problemelor din ce in ce mai frecvente ale contrafacerii si distributiei ilegale de medicamente (a se vedea Memo);

- accesul cetatenilor la informatii de buna calitate privind medicamentele eliberate exclusiv pe baza de prescriptie medicala (a se vedea Memo);

- ameliorarea protectiei pacientilor prin consolidarea sistemului comunitar de monitorizare a sigurantei ("farmacovigilenta") medicamentelor (a se vedea Memo).

Aceste propuneri urmeaza sa fie transmise Parlamentului European si Consiliului.

2. O comunicare politica:

- lansarea de discutii cu statele membre privind modalitatile de ameliorare a accesului pe piata prin cresterea transparentei deciziilor referitoare la stabilirea tarifelor si la rambursare;

- elaborarea unor initiative care sa stimuleze cercetarea farmaceutica din UE;

- intensificarea cooperarii cu partenerii majori (SUA, Japonia, Canada) pentru imbunatatirea sigurantei medicamentelor la nivel mondial;

- consolidarea cooperarii cu partenerii emergenti (Rusia, India, China).

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro