Medicii sunt disperați de recrudescența teoriilor conspirației și de efectele lor negative asupra răspândirii noului coronavirus.
,Morţii sunt reali, pacienţii sunt reali. Virusul este real, iar sistemul nostru medical este fragil”, avertizează medicul Cristian Oancea, director medical al spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara.
În opinia sa, „e mult mai ușor să adopti o cale mai ușoară decât să te protejezi și să te speli cu apă și săpun și să respecți distanța fizică. e mai ușor să crezi într-o teorie a conspirației decât să te protejezi și să te speli cu apă și săpun”, numai că acest comportament „se numește iresponsabilitate”, a spus medicul, într-un interviu acordat luni Digi 24.
„Noi am avertizat. Cu cât vom fi mai responsabili cu atât vom depăși mai ușor acest al doilea vârf”.
Medicul a dat ca exemplu comportamentul românilor care merg pe Valea Prahovei și pe litoral, unde nimeni respectă regulile sanitare.
„Și atunci la ce să ne așteptăm? Nu avem la ce să ne așteptăm bun".
Medicul, care spune că nu va exista un vaccin prea curând și cu siguranță nu în acest an, spune că este greșită teza potrivit căreia virusul este fatal doar pentru cei cu comorbidități.
„Toată lumea caută să dea dă vina pe comorbiditățile asociate acestei boli, dar am avut și pacienți tineri, fără comorbidități și au pierdut lupta cu această boală. Erau pacienți tineri, fără comorbidități grave. Căutăm explicații: lasă, că celălalt a avut comorbidități, dar să se știe că se poate întâmpla oricui. Îndemnăm la responsabilitate!', a mai spus medicul Cristian Oancea.
Și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, medicul Raed Arafat, le-a transmis un mesaj celor care neagă existența noului coronavirus sau pericolul infectării. El a spus că îi așteaptă la spital, numai că, din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19, determinată de nerespectarea măsurilor sanitare, se va ajunge ca în alte țări în care medicul va decide cine să trăiască și cine nu, pentru că nu vor fi locuri în spital și aparatură pentru toți pacienții.
„Chiar dacă pare dur ce zic acum, la un moment dat, dacă nimeni nu vrea să creadă și nimeni nu vrea să asculte ne rămâne o singură soluție: așteptăm la spital! Primul venit, primul servit! Stăm și așteptăm și să nu uite lumea că vom ajunge la situația, nu eu, medicii, cum s-a întâmplat în alte țări, să decidă cine rămâne în viață și cine nu. Sună extrem de cinic dar este realitatea!”, a spus Raed Arafat vineri seară, la Digi 24.
El le-a recomandat celor care minimalizează gravitatea bolii să ia legătura cu cei care au supraviețuit bolii și care au rămas cu sechele, pentru că efectul asupra sănătății organismului este devastator chiar și după vindecarea de COVID-19.
„Aceste cazuri există, cine nu crede, să caute pe cei care s-au externat și care erau simptomatici. Să spună ei cum s-au simțit când erau în spital. Am văzut în ultima perioadă, unele televiziuni au arătat interviuri cu oameni care au zis clar: n-am crezut și uite că am ajuns și intubat. Atât de greu vorbeau, respirau greu. Asta nu se înțelege, nu e o gripă obișnuită. Acolo treci prin ea, te vindeci, ai plecat, majoritatea trec prin gripă foarte simplu. Aici vedem că la majoritatea lasă sechele, lasă sechele pulmonare serioase. Nu e o boală care este foarte simplă, are unele complicații pe care nu le vedem cu altele, are complicații nu numai pe sistemul pulmonar. Situația oricând poate să degenereze”, a arătat secretarul de stat.
6.000 de cazuri active de coronavirus sunt în acest moment în România, a mai spus el.
„Este realitatea, asta s-a întâmplat în alte țări, doriți să vă mințim, să spunem că nu e așa? Să ascultăm pe unul și altul, că asta e o situație simplă? La un moment, Italia exact în situația asta a fost. În spitale nu mai aveau cum să ventileze. De ce am uitat pe cei care vorbeau cum ventilau doi bolnavi cu un singur ventilator? Din cauza lipsurilor de echipamente, pentru că numărul pacienților a venit în grupuri mari și n-au putut să facă față. Colegii care au fost în Italia pot să vă spună”, a completat Arafat.
Îngrijorat de conspirațiile privitoare la COVID-19, care prind din ce în ce mai mult teren, nu doar în mediul online ci și pe televiziuni, conspirații a căror primă consecință este răspândirea virusului și punerea în pericol a sănătății populației, Grupul de comunicare strategică a cerut ajutorul Consiliului Național al Audiovizualului, printr-o scrisoare adresată președintelui CNA, Monica Gubernat. CNA a reacționat și a adoptat o serie de instrucțiuni pe care le-a remis televiziunilor.
GCS spune că în ultima perioadă se încearcă consolidarea unui curent de opinie care pune în pericol asimilarea de către populație a unei conduite sanitare menite să prevină răspândirea noului coronavirus, prin vehicularea unor teze care fie neagă existența virusului sau pericolul infectării, fie îl minimalizează.
Printre aceste teorii se află cea potrivit căreia noul coronavirus nu ar fi altceva decât o simplă gripă, că măsurile de protecție și prevenție sunt exagerate la nivel național și mondial sau că informațiile oficiale referitoare la numărul persoanelor infectate nu ar fi reale sau ar fi voit distorsionate, spun specialiștii de la GCS în documentul remis șefei CNA și intrat în posesia Europei libere.
GCS spune face un apel la informarea corectă a opiniei publice, pentru protejarea sănătății și vieții cetățenilor.
„Considerăm periculoase o serie de abordări ale mass-media audio-vizuale care împrumută narative disuasive ostile interesului public, folosite în campanii de dezinformare promovate prin intermediul unor publicații on-line, fără identitate asumată și care au făcut obiectul anterioarelor analize ale Grupului de Comunicare Strategică. În locul fake-news-urilor evidente, promovate în perioada stării de urgență și care au putut fi ușor identificate, inclusiv de către persoane care nu sunt de specialitate, ca fiind informații incorecte sau false, observăm faptul că în ultima perioadă se recurge la o abordare mult mai subtilă, prin construcții narative elaborate și cu un grad ridicat de complexitate, care au toate șansele să determine atitudini și comportamente sociale nejustificate în rândul populației”, spune GCS.
Aceste atitudini și comportamente sociale „pot avea o contribuție majoră la creșterea numărului de infectări, prin nerespectarea măsurilor de protecție sanitară, conducând în cele din urmă la punerea în pericol a sănătății populației în ansamblul său”, arată GCS.
Mesajele transmise astfel de televiziuni, în emisiuni și dezbateri televizate, nu sunt prezentate ca opinii personale, ci sunt transmise ca adevăruri de necontestat, spun autoritățile.
Mai mult, „sunt transmise public de diferite entități alte cifre decât cele oficiale, cu scopul de a contesta raportările oficiale, fără a fi citate sursele din care au fost obținute respectivele cifre.
„Deși este clar că “cifrele paralele” nu au nicio legătură cu realitatea, motiv pentru care nici nu sunt prezentate sursele din care sunt extrase, totuși sunt difuzate în registru de informare a opiniei publice. Această abordare are rolul de a discredita în rândul cetățenilor măsurile de siguranță sanitară și necesitatea respectării acestora”, spun specialiștii de la GCS.
Aceștia dau exemplul așa-ziselor informații privind raportarea, ca decese COVID-19, a cazurilor pentru care doar au existat suspiciuni de infectare cu noul coronavirus, când, de fapt, decesele covid sunt raportate astfel doar după ce a existat un test covid confirmat pozitiv, precum și difuzarea unor informații false privind presupuse sume acordate familiilor persoanelor decedate pentru a accepta trecerea bolii în certificatul de deces.
Mai mult, s-a ajuns la punerea sub semnul întrebării a necesității măsurilor sanitare de protecție, în condițiile în care acestea s-au fundamentat exclusiv pe evaluările epidemiologice ale specialiștilor din domeniul medical și au ținut cont de recomandările organismelor internaționale de profil.
„Din acest punct de vedere, apreciem faptul că politizarea în orice fel a crizei sanitare, contestarea existenței noului coronavirus și a pericolului determinat de infectarea cu acest virus contravin imperativului pe care atât autoritățile, cât și cetățenii, îl au în depășirea momentului în care ne aflăm pentru protejarea sănătății populației. Toate aceste abordări publice, menționate mai sus, pot conduce la comportamente sociale nejustificate, raportate la contextul sanitar, și în mod esențial pot avea drept consecință creșterea numărului de infectări cu noul tip de coronavirus și deteriorarea situației sociale și economice a țării. În această evaluare ținem cont de suprapunerea curentelor contestatare pe fondul determinat de perioada în care au fost instituite măsuri de restricții, impuse de contextul epidemiologic, măsuri care în mod firesc au generat efecte de ordin emoțional și psihosocial”, spune GCS.
Riscul conturării unei campanii de dezinformare vine în momentul în care au fost luate decizii privind aplicarea unor măsuri de relaxare, iar contestarea necesității menținerii unor reguli poate duce la interpretarea greșită a măsurilor de relaxare și, implicit, la creșterea riscului de infectare accelerată a populației cu noul coronavirus, spune GCS.
Citește și:
„Negaționiștii” Covid-19. De ce câștigă teren ideea că pandemia e o invenție
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro