Fanatik devine cea mai citată sursă din mass-media românească. Pe locul al doilea se află Digi 24, iar podiumul este completat de Antena 3 CNN.
Analiza privind frecvența celor mai citate surse din mass-media a fost efectuată pe baza a peste 10.000 de materiale ale publicațiilor de presă, a emisiunilor de știri de televiziune și radio și a materialelor de pe site-urile web care au apărut în perioada 1 octombrie – 31 octombrie 2023 în mass-media din România. Din acest set extins, au fost identificate 6.317 materiale valide.
În TOP 10 Cele mai citate surse din mass-media în luna octombrie, televiziunea este lider, cu cea mai mare pondere — 41.41% din totalul citărilor. Principalele canale care au contribuit la acest procent sunt Digi 24, Antena 3 CNN, Digi Sport, Pro TV și România TV. În același timp, sursele citate din mediul online înregistrează o cotă semnificativă, de 30.31% din total (hotnews.ro, g4media.ro, cancan.ro, economedia.ro și sport.ro) fapt ce indică o creștere a încrederii publicului în informațiile furnizate de aceste platforme. Presa scrisă își menține relevanța, cu 24.63% din total iar sursele radio, cu o pondere în creștere, de 3.59%, continuă să aibă impact în peisajul media.
În luna octombrie, Fanatik intră pe primul loc în clasamentul general al celor mai citate surse din mass-media, cu peste 600 de citări de către alți jurnaliști din țară. Următorul în top este Digi 24, postul fiind menționat de alte surse media de aproape 600 de ori și atingând un vârf de citări pe data de 4 octombrie. Podiumul este completat de Antena 3 CNN, citată de aproape 500 de ori de alte redacții, iar subiectul cel mai preluat a fost legat de declarația șefului misiunii FMI în România, Jan Kees Martijn. Acesta a subliniat într-un interviu acordat Antena 3 CNN că reforma pensiilor speciale este în desfășurare, urmând apoi o reformă a tuturor pensiilor, inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru anul viitor. Martijn a evidențiat importanța acestor reforme pentru sistemul de pensii și pentru asigurarea sustenabilității acestora pe termen lung. Pe parcursul perioadei analizate, Digi Sport a fost citat de 317 ori, iar Adevărul a înregistrat 278 de citări. Hotnews.ro ocupă poziția a șasea, fiind citat de 249 de ori, urmat de Gazeta Sporturilor, care a fost citată de 240 de ori de alte redacții. G4media.ro se află pe locul 8, citat în 231 de materiale, în timp ce Pro TV are 211 citări. Topul este închis de postul de radio RFI, citat de alți jurnaliști din țară de 202 ori.
Presă scrisă – Top 5
În categoria presă scrisă, Fanatik se situează pe primul loc în clasamentul celor mai citate surse, înregistrând 619 citări. În cursul lunii octombrie, atenția mass-mediei s-a concentrat pe subiectul legat de fostul internațional Dănuț Lupu, condamnat la 7 luni și 10 zile de închisoare, care a anunțat că urmează să ajungă în România pentru a-și ispăși pedeapsa.
Pe locurile următoare se află Adevărul cu 278 de citări și Gazeta Sporturilor, care își menține poziția în top, citată în 240 de materiale în presă. Jurnaliștii de la Adevărul au relatat cu privire la intenția Guvernului de a reduce subvențiile pentru energie din cauza lipsei de fonduri în bugetul de stat. Mai precis, despre diminuarea subvențiilor acordate sistemelor centralizate de încălzire, subiect care a atras atenția și a fost preluat în mod semnificativ de alte redacții din țară. Libertatea este, de asemenea, nelipsită din top cu 182 de citări în alte surse media, în timp ce Click își menține poziția, fiind citat în 137 de materiale jurnalistice.
Cele mai citate posturi TV
Primul loc al celor mai citate posturi de televiziune este menținut de Digi 24, citat în 591 de articole jurnalistice în mass-media din România. Cel mai citat material al jurnaliștilor de la Digi în luna octombrie, a fost cel privind vizita oficială a Președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în România. Conform declarațiilor premierului Ucrainei, Denîs Șmîhal, făcute în data de 23 august, în timpul unei vizite la București, acesta a afirmat pentru Digi24 că președintele Zelenski intenționează să viziteze România, deși nu a oferit detalii precise. Poziția a doua aparține postului Antena 3 CNN, menționat de alte redacții din țară de 494 de ori. Locul trei în clasament este ocupat de Digi Sport cu 317 citări. În octombrie, jurnaliștii Digi Sport au relatat cu privire declarațiile dure ale lui Marius Lăcătuș, după procesul dintre CSA Steaua și FCSB. Fostul internațional s-a arătat mulțumit de faptul că trofeul Cupei Campionilor Europeni nu se află în vitrina echipei lui Gigi Becali. Pe locul 4 urcă Pro TV care a înregistrat 211 citări, iar materialul cel mai citat al jurnaliștilor postului a fost cel legat de Chef Foa, fost jurat în emisiunea MasterChef, care a fost prins în trafic de polițiștii rutieri din București în timp ce se afla sub influența a două substanțe psihoactive. România TV întregește clasamentul, post citat în 157 de articole din presă.
RFI rămâne lider la radio. Radio România Actualități și Digi FM pe următoarele 2 poziții.
În luna octombrie, RFI rămâne liderul celor mai citate posturi de radio, fiind menționat de 202 de ori în alte titluri de presă din România. Interviul acordat de Augustin Zegrean, fost Președinte al Curții Constituționale din România, jurnaliștilor de la RFI, în care a evaluat șansele contestării pachetului de măsuri fiscale al Guvernului de către USR și Forța Dreptei, după ce aceste partide au atacat la CCR pachetul de măsuri pe fond, a fost un subiect de interes pentru alte redacții din țară. În continuarea clasamentului, Radio România Actualități se poziționează pe locul al doilea, fiind citat în 8 articole jurnalistice, iar Digi FM ocupă locul al treilea, fiind citat în 5 materiale jurnalistice. Europa FM ocupă locul al patrulea, fiind citat în 4 articole de către alți jurnaliști, în timp ce postul de radio Rock FM intră în top, alături de Pro FM, ambele având câte 3 materiale în care au fost citate.
În luna octombrie, hotnews.ro a fost lider în topul celor mai citate site-uri.
Cu un vârf în data de 24 octombrie, hotnews.ro revine pe prima poziție în topul celor mai citate surse online, cu alte redacții citând articolele jurnaliștilor de pe acest site de 249 de ori. Subiectul referitor la creșterea numărului românilor cu studii superioare care pleacă să lucreze în străinătate, cu aproape 70.000, conform datelor Recensământului Populației 2021, consultate de jurnaliștii de la hotnews.ro, a constituit cel mai citat material al echipei hotnews.ro în luna octombrie. Pe locul al doilea, cu 231 de referințe în alte media, se află g4media.ro, iar cel mai citat material al redacției a fost acela despre vizita președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în România. Podiumul este închis de cancan.ro, citat de alte surse media din țară de 198 de ori. Următorul loc îi revine site-ului economedia.ro, fiind citat în 178 de materiale jurnalistice. Cel mai citat material al redacției a fost în legătură cu posibilitatea ca Guvernul să nu mai efectueze o rectificare bugetară în acest an, având în vedere alocarea de bani din fondul de rezervă și suplimentarea creditelor bugetare pentru mai multe ministere aflate în situația de deficit financiar. Topul este închis de sport.ro, cu 167 de citări în alte surse media.
Metodologie
Studiul celor mai citate surse din mass-media oferă informaţii cu privire la numărul citărilor unor instituții media (print, online, radio, TV), fără a include şi agenţiile de presă. Cercetarea a fost realizată pentru perioada 1 octombrie – 31 octombrie 2023.
Raportul analizeză articolele din presa scrisă și on-line, precum și știrile difuzate de posturile de radio și TV în care au fost menționate numele surselor de informare în masă. Raportul a luat în considerare acele materiale care fac referire la articole, știri, comentarii și declaraţii ce au apărut în diferite media, cu condiţia ca acestea să nu fie republicări integrale din alte media.
Sintagmele folosite în elaborarea studiului pot fi recunoscute după următoarele forme: o declaraţie se află între ghilimele şi sursa este menţionată în fraze care arată astfel: “Joi, Libertatea a scris că …”/ “jurnaliştii de la Adevarul au notat că …”/ “Radio România Actualităţi informează despre …”/ “în interviul de la Antena 3 CNN X a spus că …”/ “potrivit unui studiu realizat de ziarul Capital …”.
Principalul criteriu conform căruia un anumit material a fost luat în considerare constă în referirea directă asupra unui articol, a unei declaraţii sau a unui comentariu publicat în alt mediu de informare (print, online) sau difuzat la un post de radio/TV. Suma referirilor unei surse citate nu include citările publicaţiilor care fac parte din acelaşi trust.
Atunci când sursa citată este menționată de mai multe ori în același material este luată în considerare ca o singură apariție – o singură citare a mediului respectiv.
Studiul analizează știrile difuzate și articolele publicate de peste 30 de posturi de radio și de televiziune, peste 100 de surse din presa scrisă, peste 3000 de surse online care publică regulat știri și articole noi.
În procesul de monitorizare a materialelor din cadrul posturilor de televiziune, radiourilor și publicațiilor tipărite care au și o prezență online, raportarea a cumulat și citările provenite de pe site-urile aferente.
Analiza nu include materiale care:
Articol furnizat de KomuniK - Comunicate de presa
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro