MEDIATORII AUTORIZATI,MEMBRII AI UNIUNII MEDIATORILOR BANCARI RESPECTA PRINCIPIILE MEDIERII PREVAZUTE IN STANDARDELE INTERNATIONALE SI NATIONALE DE FORMAREA MEDIATORILOR

ianuarie 19, 2010

Uniunea Mediatorilor Bancari a aparut ca o necesitate pe piata medierii in domeniul financiar-bancara romaneasca, dupa ce ani de zile s-a incercat crearea unei institutii care sa solutioneze conflictele aparute intre banci si clientii acestora.

Dupa ce ani de zile s-a incercat crearea unei institutii care sa incerce solutionarea conflictelor intre banci si cientii lor, dupa ce initiativa Asociatiei Romane a Bancilor de infiintare a Mediatorului Bancar treneaza din 2006, fiind avizata negativ de Consiliul Concurentei si Consiliul de mediere,inclusiv instanta de judecata, cu tot acordul Bancii Nationale a Romaniei, iata ca s-a constituit Uniunea Mediatorilor Bancari din Romania, formata din mediatori autorizati in conditiile L-192/2006 privind medierea, organizarea si exercitarea profesaiei de mediator, inscrisi in Tabloul mediatorilor autorizati.

Uniunea Mediatorilor Bancari este infiintata prin hotarare judecatoreasca,definitiva si irevocabila in baza Actului Constitutiv si a Statutului propriu,fiind inregistrata in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor existent la Judecatoria Sectorului 2,are CIF si cont bancar,nefiind un produs al proiectului ARB.

Chiar daca s-ar infiinta o institutie asemanatoare Avocatului poporului (Ombudsman) pentru domeniul bancar, aceasta nu se poate numi "Mediatorul Bancar" din urmatoarele motive:

- medierea este definita ca o alternativa de solutionare a conflictelor, pe cale amiabila, prin apelarea la o terta persoana autorizata ca mediator in conditiile Legii nr. 192/2006, practicarea medierii de persoane neautorizate fiind considerata infractiune, prin recentele modificari ale legii;

- mediatorul isi exercita atributiile cu consimtamantul si la alegerea partilor, nu desemnati de conducerea unei institutii, cu respectarea principiilor medierii, respectiv independenta fata de parti, impartialitate, neutralitate si confidentialitate;

- persoanele aflate in orice fel de raporturi cu bancile - serviciu, colaboratori dintre mediatorii autorizati, asociatie patronata de banci, nu se vor putea numi mediatori, pentru ca nu ar respecta legislatia si practica internationala si nationala in domeniul medierii;

- un mediator nu face cercetari, nu emite hotarari, ci ajuta partile sa ajunga la o solutie convenabila pentru ele, dincolo de formalismul si birocratia institutiilor judiciare si jurisdictionale;

Chiar daca altii considera necesar acest Ombudsman bancar, el ar fi tot o institutie publica cu rol jurisdictional, care nu ar fi de preferat ca si instantele, pentru solutionarea litigiilor intre banci si clienti, in plus, cum ar fi daca s-ar infiinta cate un Ombudsman pentru fiecare domeniu in care exista conflicte intre furnizori si consumatori?

Clientii nemultumiti de relatia cu bancile, in afara de mediatorii bancari, vor putea sa se adreseze in continuare A.N.P.C. sau instantelor de judecata.

Daca va fi infiintata institutia Ombudsman-ului Bancar, acesta nu va media conflictele intre banci si clientii lor, nu va da hotarari in favoarea uneia din parti, ci probabil, va incerca sa verifice administrativ temeinicia reclamatiilor si sa emita recomandari si eventual sanctiuni pecuniare in cazul dovedirii vinovatiei bancilor.

Deci va fi o institutie publica cu atributii administrativ-jurisdictionale asemanatoare Avocatului poporului sau Autoritaii Nationale pentru Protectia Consumatorului.

Indiferent de aceste autoritati sau existenta instantelor de judecata, partile conflictului au posibilitatea sa solutioneze conflictul dintre ele pe cale amiabila, prin mediere, cu ajutorul mediatorilor Uniunii Mediatorilor Bancari, gasindu-se o solutie reciproc acceptata, cu avantaje pentru ambele parti, mai rapida, mai putin costisitoare, confidentiala, ca alternativa la hotararile institutiilor cu atributii judiciare sau jurisdictionale deja existente in Romania.

Noile modificari survenite la legea medierii,intrate in vigoare la data de 06.12.2009,interzice practicarea profesiei de mediator in alte conditii decat cele prevazute in L 192/2006,calificandule drept infractiune.

Mediatorii,membrii ai UMB,sunt de profesie juristi,economisti si specialisti finante - banci avand pregatirea necesara, in domeniul medierii conflictelor financiar - bancare si in oricare domeniu de activitate respectic,civil,penal,economic, administrativ,litigii de munca,comunitate etc.

Si in celelalte state,Austria,India,Australia,Noua Zeelanda etc,mediatorii bancari au aceiasi pregatire cu a mediatorilor din UMB,cu diferenta ca acestia sunt angajatii unor asociatii ai bancilor fiind plati de catre banci si se supun regulilor angajatorului.

In data de 28.01.2010,UMB va organiza o conferinta de prezentare oficiala a uniunii sustinuta la Rin Gran Hotel ,Sala Bruxelles,cu incepere de la orele 10.00,la care au fost invitati sa participe,clientii institutiilor financiar - bancare, specialisti financiar- bancari,reptezentanti ai autoritatilor publice locale din Primaria Capitalei si sectoare,ai MJLC,mediatori autorizati si reprezentantii ai mass - media.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro