Mecanismul lui Piedone. Filmul ședinței de Consiliu Local care a validat coloșii de 35 de etaje

august 1, 2024

Într-o atmosferă tensionată, încărcată de dispute și ironii, Consiliul Local Sector 5 a aprobat miercuri, 31 iulie, controversatul proiect al blocurilor de 35 de etaje de pe strada Progresului 48-80 (fosta Trafic Greu).

17 consilieri au votat pentru elaborarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru complexul rezidențial ce urmează să fie construit de One Cotroceni Towers SRL. 6 dintre ei s-au opus, iar 2 s-au abținut.

Odată cu elaborarea PUD-ului, dezvoltatorul celor cinci blocuri cu 1.300 de apartamente, parte a grupului One United Properties, poate primi autorizaţia de construire, iar șantierul poate demara.

Deși au ajuns în fața porții cu destul de mult timp înainte ca ședința să înceapă, accesul cetățenilor în sală le-a fost refuzat inițial, pe motiv că sala era deja plină.

Consilierul local USR Alex Dimitriu, care a fost și contracandidatul fiului lui Piedone la Primăria Sectorului 5, l-a acuzat pe actualul primar, Cristian Popescu Piedone, că a umplut sala cu oameni din aparatul de specialitate pentru a limita prezența cetățenilor.

Dimitriu a insistat ca cetățenii prezenți la poarta instituției să fie lăsați în sală pentru a-și exprima opiniile.

Primarul Piedone a cedat parțial acestor presiuni și a permis unor reprezentanți ai comunității să intre în sală și chiar să ia cuvântul, dar nu înainte de un schimb de replici, ironii și referințe la reality show-ul „Vara Ispitelor”, la care Dimitriu a concurat, în 2001, alături de partenera lui de la acea vreme.

Primarul general Nicușor Dan a solicitat ca proiectul coloșilor de 35 de etaje să fie oprit, deoarece:

1. Nu are aviz de circulație. Orice document de urbanism trebuie să aibă un aviz de circulație emis de Primăria Municipiului București pentru a fi aprobat, altfel nu poate fi votat.
2. Procentul de ocupare a terenului trebuie să fie de maxim 40%, iar în cazul acestui proiect este de 60%, ceea ce reprezintă o încălcare a legii.
3. Nu respectă condiția de a aloca fiecărui locuitor 20 de metri pătrați de spațiu verde.
4. Nu respectă legea urbanismului care prevede ca orice proiect cu o densitate mai mare de 4, așa numitul CUT, nu poate fi aprobat printr-un plan de detaliu, ci doar prin planul urbanistic general (PUG)”, a precizat Nicușor Dan.

Mai mult, edilul spune că Planul Urbanistic Zonal din 2019 pe care se bazează acest PUD este ilegal, a fost contestat la Tribunalul București, iar apoi procesul a fost transferat la Tribunalul Prahova, care a stabilit că decizia de mediu pe care se bazează nu este legală.

Activiştii care se opun proiectului vorbesc de problema traficului, a noxelor, a apei pluviale şi a căldurii în plus degajate pe timp de vară.

 

 

Sursa Youtube

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro