MEC monitorizeaza calitatea carburantilor

august 22, 2005

Ministerul Economiei si Comertului continua derularea programului „Sistemul de monitorizare calitativa si cantitativa pentru benzina si motorina”, in vederea alinierii carburantilor romanesti la standardele europene. Sistemul este operationalizat in conformitate cu angajamentele asumate de Romania prin Documentul de pozitie al Capitolului 22 (Protectia Mediului) din negocierile cu Uniunea Europeana.

In luna august s-a desfasurat cea de a treia campanie de monitorizare a benzinei si motorinei, fiind prelevate probe de la 10 statii de distributie apartinand SC PETROM SA, SC VGB Company, SC LUKOIL, SC MOL. Rezultaele au evidentiat conformitatea carburantilor cu cerintele de calitate impuse prin HG 689/2004.

De la inceputul anului, Ministerul Economiei si Comertului a efectuat trei campanii de esantionare de la 29 statii de distributie. Pentru semestrul II al anului, a fost elaborat „Planul actiunilor de control”, precum si un „Plan al actiunilor de informare” catre cei interesati.

Programul MEC prevede o crestere graduala a numarul de esantionari (prelevare probe si respectiv analizele acestora): de la minim 100 in anul 2005 la minim 200 in anul 2006, urmand ca, incepand cu anul 2007, sa se atinga un nivel corespunzator de probe prelevate si analizate conform standardului referential SR EN 14274:2004.

Conditiile de introducere pe piata a benzinei si motorinei au fost stabilie prin Hotararea Guvernului nr. 689/2004, care preia integral prevederile directivelor UE privind calitatea benzinei si motorinei.

Prin prevederile acestei hotarari, s-au stabilit specificatiile tehnice pentru carburantii folositi la autovehiculele echipate cu motoare cu aprindere prin scantei si cu aprindere prin comprimare, impuse la comercializare.

Monitorizarea calitatii bezinei si a motorinei comercializate prin statiile de distributie asigura respectarea specificatiilor tehnice ale benzinei si motorinei, precum si eficienta masurilor de reducere a poluarii atmosferei cauzate de emisiile provenite de la autovehicule.
Prelevarea probelor de benzina si motorina din statiile de distributie si respectiv analizarea acestora se va face de catre ROMCONTROL SA si ROMPETROL QUALITY CONTROL SA, laboratoare recunoscute si aprobate prin Ordinul ministrului economiei si comertului nr. 97/2004, publicat in MOf 29/10.01.2005.

Sintezele de date nationale referitoare la calitatea carburantilor, precum si cantitatile de benzina si motorina comercializate pe an vor fi raportate catre Comisia Europeana incepand din luna iunie 2006.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro