Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat decizia de joi a guvernului de a prelungi acordarea șomajului tehnic și în starea de alertă până la 1 iunie, confirmând astfel informațiile lansate deja de ministrul Muncii, Violeta Alexandru în urmă cu o seară.
”Vrem să acordăm această formă de sprijin în paralel cu măsuri active, care să includă și suportarea unei părți din salariu”, a declarat Raluca Turcan, joi, într-o conferință de presă organizată după ședința de guvern.
Tot în domeniul Muncii și al protecției sociale, o altă decize făcută publică de Turcan este acordarea de zile libere pentru părinți până pe 12 iunie.
„Am decis astăzi (joi – n.r.) prelungirea șomajului până la data de 1 iunie 2020 cu posibilitatea menținerii acestei forme de sprijin în domeniile care vor fi în continuare restricționate, în funcție de evoluția situației epidemiologice. Vorbim deopotrivă de angajați cu contracte individuale de muncă, dar și despre profesii liberale, PFA și alte categorii de profesioniști. Intenția noastră declarata este, așadar, să acordăm această formă de sprijin și, în paralel, începând cu data de 1 iunie, să venim cu măsuri active care, pe partea de angajați, să includă inclusiv suportarea unei părți din salariu pentru cei care se întorc din șomaj tehnic sau care intră pe piața muncii”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.
De asemenea, companiile cu mai mult de 50 de angajați vor fi obligate să stabilească un program individualizat de muncă.
„În felul acesta, în locurile unde există aglomerări foarte mari încercăm să creăm o departajare a fluxurilor de oameni tocmai pentru a proteja sănătatea acestora”, a mai spus vicepremierul, citată de Mediafax.
Turcan a mai spus că Guvernul a decis, joi, să prelungească, până la 31 mai 2020, acordarea unor drepturi de asistență socială pentru cei care se află în plată în momentul acesta.
„Vorbim despre concedii și indemnizații pentru creșterea copilului, pentru îngrijirea copilului cu handicap sau pentru acomodarea în cazul încredințării copilului spre adopție”, a mai spus Turcan.
Şomajul tehnic va continua până la 1 iunie în aceleaşi condiţii pentru toţi cei care au fost afectaţi de pandemie, iar după această dată se va prelungi doar pentru câteva domenii, a declarat, miercuri seara, ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
***
"Şomajul tehnic se va prelungi cu siguranţă până la 1 iunie pentru toate domeniile acoperite şi acum, iar de la 1 iunie doar pentru câteva. E importantă şi legea votată în Parlament, dar şi opţiunea pe care noi Guvernul o avem, pe baza studiilor epidemiologice realizate, de a canaliza această măsură a şomajului tehnic - care este totuşi o măsură pasivă, înseamnă că persoana stă acasă, ca măsură de protecţie desigur, dar este o persoană inactivă prin faptul că stă acasă - doar pentru câteva domenii. (...) Va continua şomajul tehnic până la 1 iunie în aceleaşi condiţii pentru toţi cei care au fost afectaţi de pandemie şi fac dovada că au suspendat temporar contractele angajaţilor, adică i-au înscris în şomaj tehnic", a spus ministrul Muncii Violeta Alexandru, miercuri seară la Digi 24.
Aceasta a precizat că angajatorii pot să beneficieze în continuare de aceste fonduri pe baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere care să ateste că datele sunt corecte. "Apropo, suntem în pline verificări ale acestor aspecte. Toţi cei care vor şi doresc să solicite acest sprijin o vor putea face până la începutul lunii iunie, după care va fi canalizat pe câteva domenii, iar restul măsurilor guvernului vor fi pentru revenirea în activitate. Aceasta este intenţia noastră şi propunerea pe care o voi face mâine în şedinţa de Guvern, urmând ca de la 1 iunie să beneficieze câteva domenii, industria de spectacole de pildă, dar rămâne să armonizăm cu legea care a trecut acum de Parlament şi care va ridica foarte multe probleme, în practică, pentru colegii mei din Sănătate şi din domeniul Afacerilor Interne, mai degrabă sub aspectul siguranţei persoanelor, iar în ceea ce mă priveşte trebuie să mă armonizez vizavi de centrele comerciale", a adăugat ministrul Muncii, citată de Agerpres.
Ea a reamintit că din această încasare de 75% din salariul mediu brut pe care o face angajatorul pentru fiecare angajat trebuie plătite contribuţiile, precizând, totodată, că s-a decis asupra acestei măsuri a şomajului tehnic, pentru că "nu se pierde legătura între angajator şi angajat".
În legătură cu măsurile care se vor lua după 1 iunie, ministrul Muncii a susţinut că este vorba de acoperirea unei părţi din costul salarial, undeva între 35% şi 45%, pentru o perioadă de trei luni, în sumă fixă, dar această măsură încă se discută cu sindicatele şi patronatele.
"Restul economiei noastre va fi sprijinită în mod activ ca să îşi reia activitatea printr-un pachet de măsuri active, adică măsuri care să sprijine revenirea în activitate, pentru o perioadă de trei luni, în sumă fixă. Ne gândim să acoperim o parte din costul salarial, undeva între 35 şi 45%. Discutăm activ cu sindicatele şi patronatele şi urmează să decidem până la 1 iunie. Pentru o perioadă de trei luni în sumă fixă după care suma va descreşte pe măsură ce companiile reintră în activitate", a adăugat ea.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro