Masuri de ordine publica in scoli

Odată cu începerea anului şcolar 2005-2006, structurile de jandarmerie din întreaga ţară vor lua măsuri specifice pentru combaterea fenomenului contravenţional şi infracţional din zonele instituţiilor de învăţământ preuniversitar, acţionând în conformitate cu Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, cu Planul Cadru de Cooperare între Jandarmerie şi Poliţie, precum şi cu Protocolul de Colaborare între Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

În acest sens, s-au desfăşurat întâlniri între conducerile inspectoratelor şcolare judeţene, reprezentanţii autorităţilor publice locale, poliţiilor şi cei ai Jandarmeriei, pentru stabilirea acţiunilor ce vor fi întreprinse pentru asigurarea unui climat de normalitate în zona instituţiilor de învăţământ.

Acţiunile Jandarmerie vor consta, în principal, în acţiuni punctuale organizate în zona şcolilor frecventate de găşti de cartier sau grupuri de persoane turbulente care împiedică desfăşurarea normală a procesului de învăţământ sau care comit agresiuni asupra elevilor. Se urmăreşte atât realizarea unui sistem de legătură permanent cu conducerea şcolilor, astfel încât să se asigure intervenţia rapidă în situaţiile în care ordinea publică în zona instituţiei de învăţământ sau în zonele adiacente acesteia este tulburată, cât şi stabilirea echipelor care vor interveni, la solicitarea instituţiei, pentru restabilirea atmosferei de normalitate.

Menţionăm că acţiunile jandarmilor în zona instituţiilor de învăţământ se desfăşoară pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale ce pot apărea în şcoli, precum şi pentru crearea şi menţinerea unui climat de ordine şi linişte socială, prielnic procesului de învăţământ.