Masuri de crestere a volumului de gaze furnizate populatiei

In conditiile temperaturilor foarte reduse de astazi, care se preconizeaza pe un interval 4 zile, Dispeceratul National de Gaze Naturale a inregistrat o scadere a parametrilor de livrare a gazelor naturale de import prin punctul Isaccea cu 10-15%, precum si cresteri semnificative ale consumului in sectorul rezidential intern.

Cele mai semnificative cresteri pe localitati se inregistreaza in Bucuresti – o crestere cu 80%, Ploiesti cu 87% si Iasi cu 75%.

In aceste conditii, DNGN a luat masuri pentru mentinerea in siguranta a sistemului national de transport gaze si alimentarea cu prioritate a consumatorilor casnici.

Astfel, s-a solicitat VIROMET Victoria sa-si reduca consumurile de gaze la niveluri minime care sa permita mentinerea in conditii de siguranta a instalatiilor. Totodata, MEC a cerut OMV AKTIENGESELLSCHAFT sa sustina furnizarea de gaze catre populatie prin inchiderea DOLJCHIM Craiova. Astazi, cele doua combinate chimice si-au redus consumul de gaze naturale la cota minima a cantitatilor zilnice de gaze consumate.

Totodata, ROMGAZ si-a marit cu circa 10% productia zilnica si cu 6% extractia din depozitele de inmagazinare subterana. Al doilea producator de gaze naturale, Petrom, a anuntat o suplimentare a catitatilor de gaze furnizate in sistem de pana la 3 mil mc/zi, rezultate din inchiderea DOLJCHIM si cresterea productiei proprii.

Precizam ca la punctul de import Mediesul Aurit cantitatea de gaze naturale corespunde contractului de livrare. (MEC)