„Marș al democrației" în Belarus. Al 13-lea weekend de protest anti-Lukașenko

Protestatarii anti-guvernamentali s-au adunat la Minsk, în cea de a 13-a duminică consecutivă de proteste, cerând demisia lui Alexandr Lukașenko și alegeri noi, pe fondul tulburărilor de stradă fără precedent de după scrutinul prezidențial din Belarus din 9 august.

Participanții la demonstrația intitulată „Marșul democrației” fluturau steaguri alb-roșii și purtau umbrele, devenite simboluri ale opoziției.

Polițiștii erau prezenți în număr mare în centrul Minskului, iar forțele de securitate au reținut câțiva oameni chiar înaintea începutului demonstrației.

A fost restrâns în capitala belarusă, începând de dimineață, accesul la internetul mobil.

Câteva stații de metrou s-au închis cu o oră înaintea manifestației, fiind invocată „siguranța pasagerilor”.

Noile proteste vin după ce poliția a reținut zeci lucrători medicali la un protest neautorizat împotriva lui Lukașenka, ținut în ajun.

Liderul de la Minsk este criticat aspru de medici și de mulți locuitori pentru că a respins chemările la impunerea de restricții menite să împiedice răspândirea coronavirusului.

Belarusul se confruntă cu proteste zilnice și greve după alegerile prezidențiale din 9 august pe care opoziția și Vestul le denunță drept fraudate.

Lukașenko, aflat la putere din 1994, respinge acuzațiile și solicitările opoziției de a ceda puterea.

Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada și alte state au refuzat să recunoască un al șaselea mandat al lui Lukașenko.

Uniunea Europeană l-a adăugat pe Lukașenko, pe fiul său Victor și alți 13 oficiali pe lista de sancțiuni împotriva celor implicați în fraudarea alegerilor și a represiunii brutale asupra protestatarilor pașnici.

 

Sursa: europalibera.org