Mancare gatita creste riscul imbolnavirii de cancer la femei

decembrie 3, 2007

O substanta chimica produsa prin prajire sau prin gatirea pe gratar, poate dubla riscul imbolnavirii de cancer la femei, conform unui studiu nou.
In urma cu 5 ani, oamenii de stiinta au dat o alerta generala in care stipulau faptul ca multe mancaruri gatite acasa contin o substanta numita acrilamida, care se credea ca este cauza bolii.
In cadrul studiului prezent, 62.000 de femei au stabilit o legatura directa intre consumul substantei chimice si incidenta cancerului la ovare si uter.
Cercetatorii au aratat ca acrilamida se gaseste in mancarea gatita cum este paine, cerealele, cafeaua si de asemenea, in carne si cartofi prajiti, copti sau facuti pe gratar.
Studiul german a gasit ca femeile care absorb mai multe acrilamide erau de doua ori mai predispuse spre a dezvolta cancer la ovare sau uter decat cele care au mancat aceste alimente in cantitati mai mici.
Cea mai mare cantitate consumata de o femeie era echivalentul a unui pachet de chips-uri, jumatate de pachet de biscuiti sau o portie de cartofi prajiti.
Cu aceasta ocazie, EU a sfatuit oamenii sa incerce sa evite sa consume paine prea arsa sau chips-uri prajite pana se rumenesc deoarece contin o cantitate mai mare din aceasta substanta daunatoare.
De asemenea, au sfatuit si sa mancam mai multa mancare gatita acasa deoarece contin o cantitate mai mica din substanta nociva decat mancarea gatita la fast-food, restaurant sau cea procesata.

Sursa: www.dailymail.co.uk

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro