Mai multe ONG-uri cer ca ședințele Biroului Electoral Central să fie publice

august 18, 2020

Mai multe organizații neguvernamentale și experți electorali au solicitat marți Biroului Electoral Central să deschidă ședințele către public pentru a spori transparența deciziilor și a asigura o monitorizare din partea experților independenți asupra deciziilor luate.

„Organizaţiile semnatare solicită Biroului Electoral Central să transmită public şedinţele, prin live streaming sau prin orice modalitate tehnică, pentru a asigura o transparență cât mai mare a activității administrației electorale și acces extins al publicului la activitatea BEC, cu respectarea normelor privind protecția datelor personale. Având în vedere că la acest scrutin şedinţele BEC se pot desfăşura şi prin mijloace electronice în sistem de videoconferinţă, potrivit Hotărârii nr. 2/03.08.2020, credem că măsura publicării lor nu creează dificultăţi tehnice sau costuri suplimentare și poate oferi un instrument fără riscuri pentru factorii interesați externi care vor să urmărească activitatea BEC. În contextul cauzat de pandemie, care a determinat modificarea procedurilor și termene reduse pentru implementarea calendarului electoral, considerăm că deschiderea către public este esențială", se arată în scrisoarea semnată de mai multe organizații neguvernamentale.

Ei invocă recomandările Comisiei de la Veneția privind buna desfășurare a alegerilor.

„Aceste principii se regăsesc și în Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia (para. 81), potrivit căruia Reamintim şi că Oficiul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) a reiterat în mai multe dintre rapoartele de observare necesitatea deschiderii reuniunii organelor electorale către public. Spre exemplu, cel mai recent raport al ODIHR, din 2019, recomandă: . O recomandare similară există încă de la alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2004: ", mai subliniază organizațiilor.

Ele subliniază că astfel de prevederi au fost aplicate deja în alegerile din Serbia şi în cele din Macedonia de Nord, și „în final ar contribui la transparentizarea activităţii administraţiei electorale şi ar spori încrederea publică în procesul electoral".

Scrisoarea este semnată de Expert Forum, Observatorul Electoral, Asociația Code for Romania, Geeks for Democracy, Asociația CIVICA Iași, Centrul pentru Studiul Democrației, Asociația Centrul pentru Resurse Civice, Asociația pentru dezvoltare GHEPart, Societatea Studențească de Științe Politice, Asociația Centrul Român de Politici Europene și de sociologul Mircea Kivu.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro