Ministerul Afacerilor Externe a emis un răspuns în care „respinge categoric alegațiile și amenințările formulate de partea rusă" prin vocea purtătorului de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova.
„Este clar că astfel de tentative provocatoare nu vor rămâne fără un răspuns adecvat din partea Rusiei. Acest fapt ar trebui luat în considerare şi în capitalele acelor ţări din Europa de Est, care zi şi noapte se gândesc ce ar mai putea să inventeze în materie de rusofobie, invitând pe teritoriul lor soldaţi americani. Le sfătuim să cântărească minuţios toate riscurile şi să se gândească serios la consecinţe”, a avertizat purtătoarea de cuvânt a MAE rus privind planurile SUA privind desfăşurarea în România a unei părţi din unităţile militare americane retrase din Germania .
În schimb, diplomația română transmite că procesul de consolidare a securității în regiune este un demers legitim generat tocmai la provocările părții ruse după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea.
„Ministerul Afacerilor Externe respinge categoric alegațiile și amenințările formulate de partea rusă, prin purtătorul de cuvânt al MAE rus, la data de 13 august 2020, inclusiv referirile la pretinsa rusofobie, pe care le consideră total neadecvate în raport cu spiritul cooperării internaționale și al dezvoltării pașnice a relațiilor internaționale. MAE reiterează că procesul aliat de consolidare a securității în regiunea Mării Negre este parte a răspunsului legitim și conform dreptului internațional la intensificarea provocărilor la adresa securității euro-atlantice după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea și aprofundarea de către Federația Rusă a eforturilor de militarizare a bazinului Mării Negre. În repetate rânduri, atât NATO, cât și aliații au evidențiat clar că măsurile adoptate în acest scop sunt pur defensive și conforme cu angajamentele internaționale, pe care Alianța Nord-Atlantică le respectă strict", transmite Ministerul Afacerilor Externe.
MAE mai reamintește părții ruse că a semnat un acord internațional cu alianța NATO prin care se obligă la respectarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a tuturor state
„În același timp, Actul Fondator NATO-Rusia, invocat de partea rusă, se referă în Capitolul I, intitulat Principii, la respectul pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor statelor, precum și la dreptul acestora de a alege mijloacele în vederea asigurării propriei securităţi", conchide Ministerul Afacerilor Externe de la București.
Reacția vine după declarații de presă agresive ale Mariei Zaharova din 13 august când purtătoarea de cuvânt al MAE rus a criticat decizia Pentagonului de a-şi spori prezenţa militară în Polonia şi în ţările baltice, afirmând că planurile actuale se înscriu în strategia NATO de creare a unui „arc de tensiune”.
„Washingtonul nu ascunde că aceste măsuri fac parte din eforturile de consolidare a aşa-numitei 'axe nord-sud' de la Marea Baltică până la Marea Neagră, destinată să devină linie de 'descurajare' a Rusiei. România este considerată în cadrul acestui plan drept cap de pod cheie pentru proiectarea forţei în regiunea Mării Negre”, a menţionat Zaharova.
Șeful Forţelor Terestre ale Armatei SUA, generalul James C. McConville, şi şeful Forţelor Terestre ale Armatei SUA dislocate în Europa, general-locotenent Christopher G. Cavoli, au efectuat săptămâna trecută (în perioada 7-9 august) o vizită în România în cadrul căreia au abordat cu responsabili de la Bucureşti problema „rotaţiei mai multor forţe în regiunea Mării Negre, în particular în România”, conform unui comunicat al Ministerului Apărării României transmis vinerea trecută.
Anterior, şeful Pentagonului, Mark Esper, anunţase că 5.000 dintre cei 11.900 de soldaţi care vor fi retraşi din Germania vor fi relocaţi în alte baze militare din Europa, unde vor avea misiuni prin rotaţie.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro