MAE a acordat 100.000 de euro presei independente și societății civile din Belarus

septembrie 15, 2020

Ministerul Afacerilor Externe a transferat marți, din bugetul pentru asistență pentru dezvoltare și asistență umanitară pentru anul 2020, gestionat de MAE și Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), o contribuție financiară voluntară în valoare de 100.000 de EURO pentru susținerea societății civile și a presei independente din Belarus.

Contribuția României a fost transferată Organizației European Endowment for Democracy (EED), instituție europeană specializată în acordarea de asistență pentru proiecte de consolidare a democrației și drepturilor omului în vecinătatea Uniunii Europene, transmite MAE într-un comunicat remis presei marți.

Astfel, România se alătură celorlalți parteneri din UE, state membre și instituții, care dezvoltă proiecte în parteneriat cu EED, în beneficiul direct al societății civile din Belarus.

”În aceste zile, societatea civilă și presa independentă din Belarus, supuse unor presiuni sistematice, luptă pentru democrație. Această susținere din partea României are ca obiectiv împlinirea așteptărilor legitime ale cetățenilor din Belarus, mai ales în condițiile în care sprijinirea evoluțiilor și reformelor democratice constituie baza cooperării UE cu statele din Parteneriatul Estic”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, care a aprobat acordarea contribuției financiare voluntare menționate.

România rămâne un susținător consecvent al consolidării democrației în Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, considerând că respectarea valorilor și principiilor democratice este în măsură să asigure securitate, stabilitate și prosperitate, atât pentru cetățenii statelor din Vecinătatea Estică, cât și pentru regiune în ansamblu, se mai spune în documentul citat. 

Anunțul că România va acorda 100.000 de euro pentru sprijinirea presei libere din Belarus și a societății civile a fost făcut public de ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, încă de pe 26 august, în contextul arestărilor făcute de puterea din Belarus în rândul Opoziției, care a organizat proteste masive împotriva fraudării alegerilor din 8 august, în urma cărora Aleksandr Lukașenko, de 26 de ani la putere, ar fi fost ales pentru a șasea oară președinte cu peste 80% din voturi.

„UE nu trebuie să tolereze abuzurile din Belarus cum ar fi recentele arestări ale reprezentanților Consiliului Opoziției. Mâine, la Gymnich, în Berlin voi readuce în discuție apelul la sancțiuni. Ministerul de Externe al României este în curs de alocare a 100.000 de euro pentru a sprijini societatea civilă și independența presei din Belarus”, a scris atunci pe Twitter ministrul Bogdan Aurescu.

Contextul era unul dramatic: după ce autoritățile din Belarus au intensificat reținerile făcute în rândul organizatorilor de proteste din rândul Opoziției, Ministerul Apărării a anunțat că unele unități ale forțelor armate din Belarus vor fi plasate în alertă totală, cu mobilizarea inclusiv a rezerviștilor.

Decizia urma unui weekend în care președintele de cinci mandate, Aleksandr Lukașenko, s-a arătat că este din ce în ce mai hotărât să rămână la putere, în ciuda furiei publice care a adus în stradă peste 100.000 de manifestanți anti-guvernamentali la Minsk pe 23 august.

Peste 200 de personalități din România și din diaspora și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale au cerut autorităților române și președintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban și ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, o poziție fermă din partea statului român în susținerea societății civile și a drepturilor omului în Belarus.

„Românii au trăit o revoluție sângeroasă și nu sunt străini nici de represiuni recente ale protestelor pașnice, cum ar fi cele din 10 august 2018, cu exact doi ani înainte de evenimentele din Belarus. Mai mult decât atât, aceleași metode de tortură descrise de cetățenii încarcerați în Belarus (cum ar fi, de exemplu, cei forțați să treacă încolonați printre membrii forțelor de ordine care, din dreapta și din stânga, îi lovesc cu bastoane de cauciuc) au fost descrise și de cetățeni români arestați în timpul Revoluției din 1989. Așadar, România nu trebuie să stea deoparte când poporul bielorus are nevoie de solidaritate internațională”, se arată în textul scrisorii deschise a societății civile din România. 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro