Macron denunță violarea suveranității Greciei și Ciprului de către Turcia

iulie 23, 2020

Emmanuel Macron a denunțat joi, încălcarea suveranității teritoriale grecești și cipriote de către Turcia în estul Mediteranei, pe fondul unei tensiuni reînnoite între Atena și Ankara, la primirea omologului său cipriot Nicos Anastasiades, făcută la Palatul Elysée, scrie Le Figaro.

„Vreau să reiterez încă o dată solidaritatea deplină a Franței cu Cipru, dar și cu Grecia, în fața încălcărilor suveranității lor de către Turcia. Nu este acceptabil ca spațiul maritim al unui stat membru al Uniunii noastre să fie încălcat sau amenințat. Cei care contribuie la aceasta trebuie sancționați ”, a subliniat președintele francez.

Marina greacă a fost pusă în alertă miercuri, după ce Turcia a trimis nave militare în estul insulelor grecești, Kastellorizo, pentru a însoți o navă de explorare a gazelor subacvatice.

Atena a cerut Ankarei să „înceteze imediat acțiunile sale ilegale” care  îi „încalcă suveranitatea și amenință pacea și securitatea regiunii”.

În Mediterana de Est, problemele de energie și securitate sunt în centrul „luptelor de putere, în special în Turcia și Rusia, care se afirmă din ce în ce mai mult și în fața cărora Uniunea Europeană încă cântărește prea puțin”, a adăugat Emmanuel Macron.

„Există un gol din partea Europei” în estul Mediteranei, a declarat Nicos Anastasiades. Dar „inițiativele" președintelui Macron „sunt un far al speranței" care „poate permite Mediteranei să nu fie sub controlul Turciei sau al altei țări", a spus liderul cipriot. 

Indiferent dacă este vorba despre deteriorarea crizei libiene, unde Turcia și Rusia se află într-o poziție de forță, tensiunile din Mediterana de Est, unde mai multe puteri precum Turcia, Israel, Egipt sau Grecia sunt în concurență pentru resurse energetice, s-au înmulțit pe această mare de ani de zile.

În ceea ce privește Libia, „nu putem lăsa puterile străine, oricare ar fi ele, să încalce și embargoul asupra armelor”, a adăugat Emmanuel Macron, amintind de punerea în aplicare a sancțiunilor „pentru obținerea încetării focului și pornirea unei adevărate dinamici către o rezoluție politică a conflictul libian”.

Franța a denunțat în mod repetat imixtiunea turcă în criza libiană și tensiunile dintre cele două țări au escaladat, în special după un incident maritim între două nave de război.

„Europa trebuie să întreprindă o reflecție aprofundată asupra problemelor de securitate în Mediterana”, a insistat Emmanuel Macron care va găzdui, pentru a discuta aceste probleme, un summit al țărilor din sudul Uniunii Europene, numit Med 7 (Franța, Spania, Portugalia, Italia, Grecia, Malta și Cipru), la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro