Ludovic Orban respinge amânarea alegerilor locale: E nevoie de legitimitate

„Cetățenii își formează opțiunile și e fundamental pentru comunitățile locale să aibă în capul trebii reprezentanți legitimi. E nevoie de legitimitate”, afirmă premierul Ludovic Orban care respinge ideile venite dinspre PSD de amânare a localelor sau comasare cu cele parlamentare.

În condițiile în care Marcel Ciolacu afirma, cu o zi înainte, că va deschide discuția privind amânarea alegerilor locale dacă școala nu va începe pe 14 septembrie, premierul respinge toate afirmațiile opoziției.

„Nimeni nu s-a exprimat vreodată că vrea să amâne începerea școlilor. Deci școala se va deschide la 14 septembrie și alegerile se vor ține la 27 septembrie. E ridicolă ideea exprimată de PSD, la fel de ridicolă ca moțiunea de cenzură. Cum să amâni alegerile?”, spune Ludovic Orban.

El a reamintit că mandatele aleșilor locali au fost deja prelungite din cauza pandemiei și a insistat pe ideea de legitimate care trebuie obținută prin votul popular.

„Data alegerilor a fost convenită de toți liderii politici. Deja campania electorală e în curs, cetățenii își formează opțiunile și e fundamental pentru comunitățile locale să aibă în capul trebii reprezentanți legitimi, care să fie învestiți cu încrederea oamenilor, pentru că e nevoie de legitimitate. Le e frică la pesediști de alegeri. În ultima vreme le-a fost foarte frică de alegeri și e normal, că lumea s-a cam lămurit”, mai spune premierul.

Dacă Guvernul Orban amână redeschiderea școlilor, alegerile locare trebuie amânate, a spus liderul social-democrat Marcel Ciolacu: „Nu mai accept dubla măsură și voi provoca o discuție serioasă”.

Tot el a revenit ulterior și a lansat ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare pe motiv că „riscul de expunere al populaţiei să fie mult mai mic” în contextul pandemiei de coronavirus.

„Eu cred că, dacă s-ar comasa alegerile, riscul de expunere al populaţiei ar fi mult mai mic. Normal ar trebui să fie o discuţie provocată de către Guvern, nu de către Parlament, cu Parlamentul, transparent, fără nicio problemă, să vedem ce e mai bine pentru români, nu pentru PNL sau pentru preşedinte, cum vrea să îşi formeze viitorul guvern”, a afirmat Ciolacu

Parlamentul, cu voturi de la PSD, a fost cel care a stabilit data alegerilor parlamentare pentru 27 septembrie, dar liderul social-democrat afirmă acum că decizia a fost luat „când lucrurile erau sub control”, iar acum „avem cea mai mare mortalitate”.

 

Sursa: europalibera.org