Prim-ministrul Ludovic Orban a criticat adoptarea legii prin care Parlamentul își conferă atribuția de stabili data când vor avea loc alegerile Parlamentare. El a remarcat că prin acest tertip parlamentarii își asigură că își pot lungi mandatul și a catalogat adoptarea legii drept un conflict de interese.
„Nu îmi aduc, în 30 de ani, ca Parlamentul să stabilească data alegerilor, sincer vă spun. Adică parlamentarii sunt cei care sunt parlamentari în funcție. Interesul e să rămână cât mai mult în funcție. Cum să lași parlamentarii, care au interesul să își prelungească mandatul cât mai mult, să stabilească data alegerilor. Sigur, această decizie a Parlamentului este rezultatul deciziei Curții Constituționale, care Curtea Constituțională a zis că poate să stabilească data alegerilor și Parlamentul, și Guvernul. Pronunțarea a fost legată de alegerile locale, dar acum pe alegerile parlamentare e, totuși, o situație un pic diferită pentru că, repet, dacă Parlamentul hotărăște data alegerilor, Parlamentul e format din parlamentari, care sunt în mandat, care au interesul să își prelungească mandatul și care o să prelungească cât mai mult mandatul lor. După părerea mea, se află într-un evident conflict de interese", a afirmat Ludovic Orban.
El a arătat că va analiza oportunitatea unei căi de atac la Curtea Constituțională, în condițiile în care judecătorii au permis anterior ca Parlamentul să fie cel care convoacă alegerile locale.
„Analizăm, să vedem, pentru că trebuie văzută motivația Curții Constituționale după decizia care permite și Parlamentului să stabilească data alegerilor pentru locale, să vedem dacă poate fi aplicată și la parlamentare. Analizăm cu constituționaliștii noștri temeiul de atacare la Curte", a arătat premierul.
Inițiativa legislativă depusă la Parlament pe 22 iulie, semnată de către Marcel Ciolacu, liderul PSD, cel al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, iar din partea UDMR, de Cseke Attila, a trecut luni de Parlament într-o procedură extrem de grăbită.
Într-o singură zi de plen, inițiativa legislativă a fost discutată și în comisii și a fost votată și de plenul ambelor camere ale Parlamenatului. Va merge la promulgare și este posibil ca, dacă nu va fi atacată la CCR, să intre în vigoare în timp record.
O lege precum cea a carantinei, a cărei urgență stătea în obligația internării pentru pacienții bolnavi de Covid 19, a avut un maraton de negocieri doar în Comisia juridică a Senatului vreme de o săptămână.
Inițiativa are două mize - să nu fie suprapuse alegerile locale cu cele parlamentare și, în același timp, Parlamentul să fie cel care stabilește data alegerilor parlamentare, și nu Guvernul cum s-a întâmplat în cei 30 de ani postdecembriști.
Proiectul de lege privind unele măsuri pentru organizarea alegerii pentru Senat şi Camera Deputaţilor ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, prevede că prin derogare de la legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor ce vor fi organizate ca urmare a expirării mandatului Parlamentului, aflat în curs de exercitare la data intrării în vigoare a aceste legi, se stabileşte prin lege organică cu cel puţin 60 de zile înainte.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro