Ludovic Orban: Există cale de atac la decizia CCR privind alocațiile

septembrie 24, 2020

Guvernul nu a epuizat toate căile de atac  împotriva dublării alocațiilor, a anunțat joi premierul Ludovic Orban după ce Curtea Constituțională a respins sesizarea guvernului.

OUG de majorare etapizată a lor a fost modificată în parlament de mașina de vot PSD care a impus, prin lege, dublarea lor. 

Mai mult, premierul a spus că alocațiile vor fi majorate așa cum a stabilit guvernul: etapizat, în cinci trepte, ultima fiind 1 iulie 2022. 

„Deocamdată e numai un anunţ al Curţii Constituţionale, aşteptăm motivarea, în funcţie de motivare vom decide ce avem de făcut. Din punctul nostru de vedere, creşterea alocaţiilor este o prioritate (…), dar această creştere a alocaţiilor trebuie făcută ţinând cont de realitatea economică, de resursele aflate la dispoziţia bugetului, astfel încât să nu fie o creştere mincinoasă care să nu poată să fie suportată ulterior şi să nu genereze consecinţe economice defavorabile”, a spus Ludovic Orban, aflat la Focșani, într-o conferință de presă.

Premierul a amintit avertismentele specialiștilor că o dublare a alocațiilor în acest moment ar duce la o creștere a deficitului bugetar cu peste o jumătate de punct procentual.

„Dublarea alocaţiilor presupune un efort bugetar de aproximativ 7 miliarde de lei pe an, ceea ce înseamnă o creştere a deficitului semnificativă, o creştere a deficitului cu 0,6%”, a precizat Ludovic Orban.

Curtea Constituțională a respins joi, cu unanimitate de voturi, „obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României și a constatat că este constituțională, în raport cu criticile formulate, Legea privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.123/2020 pentru modificarea art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii.”

Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern prevedea o creştere de 20% de la 1 septembrie, iar următoarele creşteri să fie făcute de două ori pe an, după cum urmează: creşteri de 20% pe 1 ianuarie şi 1 iulie, până în 2022.

Ordonanța a fost respinsă în parlament, de mașina de vot a PSD, astfel încât în vigoare ar trebui să intre legea care dublează valoarea alocațiilor.

Legea prin care urmau să fie mărite alocaţiile a fost promulgată pe 14 ianuarie de preşedintele Klaus Iohannis.

Alocaţiile trebuiau să fie dublate de la 150 de lei la 300 de lei, respectiv de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu dizabilităţi începând cu 1 martie, dar Guvernul Orban a emis o OUG pentru a proroga termenul din cauza lipsei de bani.

Premierul Ludovic Orban a spus în repetate rânduri că guvernul nu îşi permite dublarea alocaţiilor din cauza lipsei de bani de la bugetul de stat.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a criticat demersul liberalilor de a ataca la CCR legea care respinge creșterea etapizată a alocațiilor:

„Dar chiar nu vă crapă obrazul de rușine?! Același Guvern incompetent care a făcut din deschiderea școlilor o mare bătaie de joc se luptă acum pe toate căile să nu dubleze alocațiile copiilor! Azi, peneliștii au contestat din nou la Curtea Constituțională legea votată de Parlament și promulgată de președintele Iohannis. Asta deși CCR le-a mai spus o dată că bat câmpii și că legea votată de PSD este perfect constituțională”, scria, pe Facebook, Marcel Ciolacu.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro