Mai multe localități din județele Argeș și Brașov sunt sub supraveghere și ar putea fi puse sub carantina zonală, care este disponibilă acum odată cu intrarea în vigoare a legii carantinei, pe fondul înmulțirii cazurilor de coronavirus.
„Nu suntem în situaţia de a carantina un judeţ, niciun judeţ. La ora actuală există un număr de localităţi care sunt sub urmărire, sub supraveghere. Încă nu este demarată procedura pentru carantinarea niciunei comunităţi, dar sunt un număr... În Argeş, de exemplu, sunt 3 localităţi care sunt sub evaluare şi, în cazul care continuă răspândirea virusului, se poate dispune suspendarea. În Braşov sunt 3 sau 4 localităţi. S-a făcut o evaluare pe localităţi. Deocamdată nu s-a luat nicio astfel de măsură, dar dacă va fi necesar, nu vom ezita să luăm astfel de decizii. Deciziile se iau, evident, la propunerea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu avizul INSP, DSP, prin ordinul comandantului", a declarat Ludovic Orban la finalul videoconferinţei cu prefecţii pe tema gestionării crizei sanitare, citat de Agerpres.
Premierul arătat că intrarea în vigoare a legii oferă autorităților posibilitatea de a interveni în comunităţi locale sau zone, în cazul în care este o răspândire a virusului semnificativă, care nu este în focare.
„Dacă într-o localitate - de exemplu, un sat sau un cartier sau o localitate, o comună sau un oraş - există o răspândire a virusului, un număr de cazuri care depăşeşte numărul de cazuri de minimum trei cazuri la mia de locuitori, se poate dispune carantinarea zonală şi se pot dispune măsuri restrictive pentru zona care este carantinată, ţinând cont, în mod evident, de cauza principală care a dus la răspândirea virusului pentru a contracara, practic, prin măsurile restrictive, pentru a diminua riscul de răspândire a virusului", a arătat Ludovic Orban.
El a refuzat să numească localitățile aflate sub supraveghere pentru carantinare zonală.
„La evaluarea unei comunităţi nu se iau în calcul focarele. De exemplu - dacă este focar un spital sau focarul e un cămin de bătrâni. Numărul de cazuri calculate nu sunt legate de numărul de cazuri din focarul respectiv, pentru că măsura de carantinare se ia numai atunci când există răspândire în comunitate şi trebuie luate măsuri de restricţie. Dar deocamdată nu... Când vom definitiva procedura pentru astfel de decizii de carantinare zonală, le vom anunţa public pe toate şi cu toate argumentele", a încheiat Ludovic Orban.
Premierul a solicitat Poliției să susțină direcțiile de sănătate publică în identificarea rapidă a persoanelor care au intrat în contact cu persoanele infectate, astfel încât „să se dispună într-un termen cât mai scurt posibil măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare în cazul în care acest lucru este solicitat de cetățean”.
„Am solicitat Poliției să reia controalele prin care să se asigure că persoanele pentru care s-a dispus izolarea sau carantinarea respectă măsura dispusă de către autoritățile sanitare”, afirmă premierul.
Ludovic Orban a precizat că în ultima perioadă România se confruntă cu o creștere semnificativă nu doar a numărului de cazuri de covid-19, ci și cu o creștere semnificativă a riscului de transmitere a virusului în comunități.
„Dacă la data de 1 iunie aveam cel puțin un caz în ultimele 14 zile în 350 de localități, astăzi există cel puțin un caz în ultimele 14 zile în 954 de localități. Asta înseamnă că există riscul de transmitere din cauza prezenței acel puțin unei persoane infectate în peste 950 de localități”, a explicat Orban.
Marți, autoritățile au anunțat un record negativ de noi cazuri înregistrare în 24 de ori cu 994 de noi îmbolnăviri, cărora li s-au adăugat și 36 de decese.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro